Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Gluténmentes kakaós fahéjas kovászos kalács

kalács recept gluténmentesenIri mama egy gluténmentes kakaós fahéjas kovászos kaláccsal bővítette gluténmentes receptgyűjteményünket!

Lányok kedvence ez a gluténmentes kalács. Most kovásszal készült, nagyon finom lett. 

Hozzávalók (2 rúd):

  • 300 g Schär Mix B lisztkeverék
  • 100 g It’ us Mária’s sütemény foszlós kalács lisztkeverék
  • 30 g cukor
  • 2 g só
  • 15 g étolaj
  • 1 db M-es tojás
  • 10 g útifűmaghéj
  • 350 g langyos laktózmentes tej vagy növényi alternatíva
  • 100 g előtészta

Töltelék:

  • 150 g vaj vagy margarin
  • 15 g kakaópor
  • csipet só
  • 2 g fahéj (1 kiskanál)
  • 5 g vaníliás cukor
  • 100 g cukor

Tetejére:

  • felvert tojás
  • 10 g cukor (1 evőkanál)

A gluténmentes kakaós fahéjas kovászos kalács elkészítése:

  • Keverő tálba mérem a liszteket, cukrot, sót, útifűmaghéjat, alaposan összekeverem.
  • Hozzáadom a tojást, előtésztát, tej felét, összeállítom a tésztát.
  • Mikor szép egynemű, többi tejjel jól kidolgozom.
  • Ha Mária’s liszttel dolgozunk, kevesebb folyadékra lesz szükség.
  • Ha másik liszttel készült, a liszt súlyának megfelelő folyadék kell.
  • Végül az olajjal addig keverem míg elválik az edény falától.
  • Letakarva 30 percig pihentetem. Ezután lisztezett gyúrólapon 4 részre osztom a tésztát.
  • Töltelék hozzávalóit kikeverem, 4 felé osztom.
  • Egyesével téglalappá nyújtom a tésztát, lekenem töltelékkel, hosszabbik oldalán feltekerem mint a bejglit.
  • Többit is így készítem,majd kettesével összefonom.
  • Tapadásmentes tepsibe teszem, felvert tojással lekenem, kristálycukorral szórom.
  • Konyhapulton duplájára kelesztem.
  • Nálam most 6 órát kelt.
  • Ezután 180 °C fokos sütőben légkeveréssel 35 percig sütöm.
  • Ellenőrzöm egy hurkapálcával, ha nem ragad akkor kész.
  • Picit nedves volt, így tovább sütöttem 5 percig.
  • Sütőt elzárva, ajtót résnyire nyitva hagyva langyosra hűtöm. 
  • Egy rúd azon melegében elfogyott.
  • Másikat szeletekre vágom, zacskóba csomagolva fagyasztóba tettem.
  • Nagyon finom lett.

Ha nincs kovászotok, élesztővel is elkészíthető. A glutenerzekeny.hu oldalon található a recept.

Elkészítési idő: 20-25 perc

Kelesztés: 6 óra 30 perc

Sütés: 40-45 perc

Nehézségi szint: haladó

(recept tápértékszámítása folyamatban)

A gluténmentes kakaós fahéjas kovászos kalács tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.

gluténmentes kalács recept

gluténmentes kakaós fahéjas kovászos kalács

Kategória: , , ,