Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A glutén-intolerancia információs portálja.

Töltött sütőtök – ötletes őszi gluténmentes recept

töltött tök gluténmentes receptHozzávalók:

  • 1 kisebb, hosszúkás sütőtök
  • 1 fej lila hagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 10 dkg szeletelt gomba (friss)
  • 2-3 evőkanál olívaolaj
  • só, bors
  • mokkáskanálnyi őrölt koriander
  • 2 csipetnyi őrölt chili
  • 6-8 db szárított paradicsom
  • 5 dkg szeletelt mandula
  • 8 dkg köles

Elkészítés:

  • A tököt hosszában kettévágjuk és kikanalazzuk a magját és egy mélyedést hosszában, ahova majd a tölteléket tudjuk halmozni.
  • A magokat kidobjuk, a sütőtök kivájt húsát kisebb darabokra vágjuk.
  • A lilahagymát és a fokhagymát apróra vágjuk, a szárított paradicsomot is feldaraboljuk.
  • Az olívaolajat egy nagyobb serpenyőben felhevítjük, rádobjuk a lilahagymát és a fokhagymát és pár percig pirítjuk, majd hozzáadjuk a gombaszeleteket és 3-4 evőkanál vizet és pár perc alatt illatosra pároljuk.
  • Ekkor hozzáadjuk a sütőtök húsát és a szárított paradicsomot és kb. 10 percig pároljuk, közben sózzuk, borsozzuk és megszórjuk az őrölt korianderrel és chilivel is.
  • Közben a kölest alaposan átöblítjük és a legvégén ezt és a szeletelt mandulát is a serpenyőbe szórjuk és összeforgatjuk.
  • Előmelegítjük a sütőt 220 ºC fokra és előkészítünk egy nagyobb alufólia darabot.
  • A kettévágott, kivájt tököt kívülről lekenjük olívaolajjal, majd mindkét fél tököt megtöltjük a serpenyőben lévő töltelékkel.
  • Ha kész, a két fél tököt összefordítjuk – mintha nem is vágtuk volna félbe – és becsomagoljuk az alufóliába. Sütőtálba helyezzük és kb. 80 percig sütjük, majd kicsomagoljuk és óvatosan szétválasztjuk a két fél tököt és így tálaljuk.

Elkészítési idő: kb. 2 óra

A receptet hússal, vagy sajttal, vagy tojással is kiegészítve főételként is fogyasztható.

A sütőtök finom rosttartalma miatt is egészséges étel. Csecsemőknél pedig sem véletlenül ez az első hozzátápláló ételalapanyag javaslat.

Kategória: ,