Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A glutén-intolerancia információs portálja.

Spárgafelfújt

spárgafelfújt gluténmentes receptHozzávalók 6 adaghoz:

  • 10 dkg *vaj
  • 8 dkg szezámmagliszt
  • 5 dl *tej
  • 3 db M-es méretű tojás
  • 20 dkg reszelt Gouda *sajt
  • 50 dkg zöld spárga
  • 5 gerezd fokhagyma
  • olívaolaj
  • só, bors

a formák kikenéséhez

  • kevés vaj és szezámmagliszt

Elkészítés:

  • 10 dkg vajat megolvasztunk egy lábasban, megfuttatjuk rajta a szezámmaglisztet, majd lehúzzuk a tűzhelyről és folyamatos kevergetés mellett hozzáadjuk a tejet.
  • Ha simára kevertük, visszatesszük a tűzhelyre és közepes lángon még kb. 5 percig kevergetjük. Ha kész, lehúzzuk a tűzhelyről.
  • A fokhagymát meghámozzuk, felszeleteljük és az olívaolajon illatosra pirítjuk.
  • A megtisztított spárga fás részét eltávolítjuk és kis darabokra vágjuk.
  • Az illatos fokhagymás serpenyőbe szórjuk, felöntjük fél dl vízzel és fedő alatt kb. 10-15 perc alatt puhára pároljuk.
  • Ha kész, átszedjük egy mély tálba és botmixerrel turmixoljuk (adhatunk hozzá 1-2 evőkanállal a mártásból is).
  • Hozzáadjuk a mártáshoz, csomómentesen elkeverjük, majd hozzáadjuk a megmosott egyesével felütött, enyhén elhabart tojásokat és a kis lyukú reszelőn lereszelt sajtot is.
  • Sózzuk-borsozzuk és alaposan összekeverjük, majd a kivajazott, szezámmagliszttel körbeszórt kisebb kerámia sütőformákba adagoljuk és 180 ºC -os sütőben kb. 30-35 percig sütjük.
  • Frissen, forrón tálaljuk.

Elkészítési idő: 70-80 perc

Nehézségi szint: haladó

* Cöliákiával együttesen fennálló másodlagos laktózérzékenység esetén használható laktózmentes tej, vaj és sajt is.

Kategória: ,