Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A glutén-intolerancia információs portálja.

Currys csicseriborsófőzelék – pulykafasírttal, pirított répakockákkal

Bővítsük receptrepertoárunkat, főzzünk különlegesebb alapanyagokkal, fűszerekkel és barangoljunk el gondolatban távolibb vidékekre. Receptünk nem fog csalódást okozni benne!

currys csicseriborsófőzelék gluténmentes receptHozzávalók 2 főre:

  • 1 konzerv csicseriborsó (nettó tömeg 240 g)
  • 450 g sárgarépa (kb. 3 nagyobb darab)
  • 2-2 evőkanál napraforgó olaj
  • 5 g * vaj
  • 100 g vöröshagyma
  • 2 teáskanál currypor
  • 1 teáskanál fokhagyma granulátum
  • ¼ teáskanál bors
  • 1 teáskanál só
  • 3 dl víz

pulykafasírthoz:

  • 250 g darált pulykamell,
  • 1 teáskanál édes-nemes pirospaprika,
  • só,
  • bors,
  • kevés fokhagyma,
  • petrezselyem

Elkészítés:

  • A húspogácsához keverjük el a darált pulykamellet a fűszerekkel, majd hagyjuk állni.
  • A vöröshagymát és a sárgarépákat hámozzuk meg majd vágjuk apró kockákra.
  • A felkockázott sárgarépákat felezzük el, egyik felét az apróra vágott vöröshagymával együtt pároljuk puhára 1 evőkanál felmelegített olajon, egy nagyobb lábosban. Időnként keverjük át és egy kevés vizet adjunk hozzá.
  • Másik felét a vajon pirítsuk le (elején tegyünk rá fedőt is, hogy párolódjon is kicsit, majd utána pirítsuk meg).
  • A konzerv csicseriborsót öblítsük le.
  • Ha a vöröshagyma és a sárgarépa puhára párolódott, adjunk hozzá kevés vizet, majd turmixoljuk simává. Keverjük hozzá a leszűrt, átmosott csicseriborsót is. Ha túl sűrű, adjunk hozzá még kevés vizet úgy, hogy végül kb. 2-2 dl-nyi főzeléket kapjunk.
  • Fűszerezzük curryvel, fokhagymagranulátummal, borssal és sóval, majd alacsony lángon főzzük tovább, míg a húspogácsákat kisütjük.
  • Egy teflon serpenyőben kezdjük el hevíteni az olajat, majd ha már forró, tegyük bele a kezünkkel formázott, kb 5-8 cm átmérőjű húspogácsákat és mindkét oldalukat süssük készre. (Ahhoz, hogy jól átsüljenek, érdemes kicsit alacsonyabb lángra venni a tűzhelyet és egy fedőt rárakni, majd a végén pirítsuk meg. Ha szükséges, kevés vizet is aláönthetünk.)
  • Ha a húspogácsák elkészültek, tálalhatunk is.
  • Először tegyük a tányérokba a főzeléket, szórjuk rá a vajon pirított sárgarépa kockákat, majd tegyük hozzá a húspogácsákat is. Szórjuk meg friss vagy szárított petrezselyemmel és tálalhatjuk is.

* Cöliákia mellé társult laktózintolerancia esetén használható laktózmentes vaj is!

Jó étvágyat kívánunk hozzá!

Elkészítési idő: kb. 1 óra

Nehézségi szint: haladó

Tápanyagtartalom egy adagban:

Energia 515 kcal/2152,8 kJ
Fehérje 34,9 g
Zsír 22,8 g
Telített zsír 1,4 g
Szénhidrát 39 g
Ebből cukor 10,5 g
Élelmi rost 12,2 g

A gluténmentes receptet és a fotót Dékei Zóra, dietetikus készítette és a www.glutenerzekeny.hu oldal tulajdonosa jelenítette meg.

Kategória: , ,

Ad