Házi granola – 15 perc alatt, hozzáadott cukor nélkül
Egyre több a készen kapható gluténmentes müzli, azonban ha megnézzük az összetevők listáját, szinte mindegyikben találunk hozzáadott cukrot. Készítsük el otthon minden plusz adalékanyag, ízesítőanyag nélkül!
Hozzávalók 1 üveghez (kb. 400 g-hoz):
- 75 g dió
- 60 g mandula
- 20 g kókuszchipsz
- 40 g kókuszreszelék
- 20 g chia mag (aztékzsályamag) *
- 20 g lenmagpehely
- 100 g gluténmentes zabpehely
- 20 g tökmag
- 50 g kókuszolaj (olvasztva)
Elkészítés:
- A sütőt melegítsük elő 180 ″C fokra.
- A diót és a mogyorót aprítsuk durvára.
- Keverjük hozzá a kókuszchipszet, a kókuszreszeléket, a chia magot, a tökmagot és pelyheket, majd adjuk hozzá a folyékony állagú kókuszolajat és keverjük jól át.
- Béleljünk ki sütőpapírral egy tepsit, majd halmozzuk rá az összekevert müzlit, simítsuk el, majd süssük kb. 6-8 percig, míg enyhén el nem kezd pirulni, majd vegyük ki a sütőből, forgassuk át egy lapáttal, majd süssük további 6 percig, míg enyhe színt nem kap.
- Fogyasszuk tízóraira natúr joghurttal, kefirrel, vagy szórjuk a frissen vágott gyümölcsökből készült gyümölcssalátára.
Jó étvágyat kívánunk hozzá!
Elkészítési idő: kb. 15 perc
Nehézségi szint: kezdő
TUDTA?
- A zab alapvetően gluténmentes, de tárolás és csomagolás során szennyeződhet gluténnal, ezért csak igazoltan gluténmentes zabot szabad beépíteni a gluténmentes diétába!
- A chia mag azaz aztékzsályamag fogyazstásakor ne lépjük túl napi max. 15 gramm-os ajánlott mennyiséget! Bővebben
Tápanyagtartalom egy adagban (kb. 40g):
Energia | 234 kcal/978,5 kJ |
Fehérje | 6 g |
Zsír | 19 g |
telített zsír: | 4,8 g |
Szénhidrát | 8 g |
Cukor: | 0,3 g |
Élelmi rost | 4 g |
A gluténmentes granola receptet és a fotót Dékei Zóra, dietetikus készítette és a www.glutenerzekeny.hu oldal tulajdonosa jelenítette meg.
- Recept címke: 30 perc alatt chia mag dió gluténmentes zabpehely granola kókuszchipsz kókuszolaj kókuszreszelék lenmagpehely mandula max. 20 perces gluténmentes receptek tökmag