Gluténmentes töltött kenyér
A feleségemmel sokáig próbáltunk valami értelmes filmet keresni a TV-ben de az lehetetlen küldetés. Végül is a PaprikaTV-n kötöttünk ki, ahol egy elsőre elég furcsának tűnő ételt készítettek. Először egy szép kenyeret sütöttek, majd amikor egy kicsit kihült megtöltötték mindenféle finomsággal. Amikor kisült, nagyon jól nézett ki, így megkértem az nejemet, hogy csinálja meg valamikor. Legnagyobb meglepetésemre másnap el is készült a csoda.
Mi ez? Vertikális melegszendvics klaszter? Ízre kicsit hasonlít a kenyérlángosra. Szikkadt gluténmentes kenyér újrahasznosítása, ha nem akarsz morzsát készíteni belőle.
Hozzávalók 8 adaghoz
- 1 db Vaslábasban sült rusztikus gluténmentes kenyér
- 5 dkg * vaj
- 10 dkg csíkokra vágott sült sonka szeletek
- 5 dkg felkockázott bacon
- csíkozott dinsztelt hagyma
- aprított pirított gomba
- kevés szárított paradicsom
- 1 dl *tejszín
- 8 dkg * vaj
- 20 dkg reszelt * sajt
TIPP: Laktózérzékenyek használhatnak laktózmentes tejtermékeket!
A gluténmentes töltött kenyér elkészítése:
- Sokát és hagymát pirítottam a töltelékhez
- Amikor a kenyér megsült és kihűlt, felszeleteltem 8-10 mm vastag szeletekre (8 szelet), de csak 2/3 részéig vágtam be, hogy ne essenek szét a szeletek.
- Az egész kenyeret ráhelyeztem a tepsire, amire előtte tettem kereszt formában 2 alufóliát, majd arra sütőpapírt, ami később jól befedi az egyész töltött kenyeret
- Minden szelet közé nagyon vékony vajszeleteket tettem.
- Majd felváltva tömtem a szeletek közé a csíkozott dinsztelt hagymát, csíkokra vágott és sült sonkát, bacont, aprított pirított gombát, egy kevés szárított paradicsomot.
- 1 dl tejszínt elkevertem 8 dkg olvasztott vajjal és óvatosan meglocsoltam a kenyeret vele, hogy mindenhova jusson belőle.
- Végül az egész kenyeret beborítottam reszelt sajttal.
- Ezután becsomagoltam a sütőpapírba, majd ráhajtogattam az alufóliát is.
- 20 percet sütöttem becsomagolva 180 °C fokon, majd kinyitva a csomagolást, tovább sütöttem még kb. 15 percet, hogy a sajt szépen rápiruljon.
- És kész, tálalható.
Jó étvágyat!
Ui: Ebből kimaradt a főtt krumpli, amit szétmorzsolva szintén a szeletek közé tettek a készítők a TV-ben.
Tápanyagtartalom | az egészben | 1 adagban |
Energia | 16877 kJ / 4028 kcal | 2112 kJ / 504 kcal |
Zsír | 239,7 g | 30 g |
amelyből telített zsírsavak | 131,9 g | 16,5 g |
Szénhidrát | 345,7 g | 43,2 g |
amelyből cukrok | 32,7 g | 4,1 g |
Rost | 15,6 g | 2,0 g |
Fehérje | 93,1 g | 11,6 g |
Só | 13,49 g | 1,69 g |
A gluténmentes töltött kenyér recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: aszalt paradicsom bacon gluténmentes egytálétel gluténmentes kenyér gomba hagyma kenyérlángos póréhagyma reszelt sajt sajt sonka sós tejszín vaj vöröshagyma