Töltött sült paradicsom
KolosFreeFood receptválogatásunk egy töltött sült paradicsommal bővült.
A paradicsom kellemes édeskés ízű sokféleképpen felhasználható zöldség. Szeretem a kevésbé savas fajtát, a piacon mindig ugyanott vásárolok, csak úgy hívja az eladóhölgy, hogy „málnaparadicsom”. Igazán gyors ebédet készítettem belőle, tonhallal, kapri- és olivabogyóval, rizzsel.
Hozzávalók (4 adag):
-
- 5 db nagyobb paradicsom (ez most 1,2 kg lett)
- 250 g főtt rizs
- 150 g tonhal (nettó súly, olivaolajban eltett, konzerves)
- 50 g zöld olivabogyó
- ízlés szerint kapribogyó
- 1 teáskanál só
- 1 teáskanál cukor
- ízlés szerint frissen őrölt bors
- ízlés szerint szárított oregánó
- tetejére friss bazsalikom levelek
- 50 g Finó Vegajó növényi mozzarella típusú reszelt sajt
A töltött sült paradicsom elkészítése:
- A paradicsomokat megmossuk, a zöld közepét kivágjuk. Majd éles késsel óvatosan! körbevágjuk a paradicsomokat, kiszedjük a belső részét, mintha egy kis kosárkát készítenénk belőlük.
- Érdemes keményebb húsú paradicsomból készíteni, hiszen annak könnyebb kiszedni a belsejét!
- A kivágott, esetleg kanállal kiszedett belső, húsos részt tegyük félre.
- A főtt rizst (kb. 150g) keverjük össze a tonhallal, oliva- és kapribogyóval, frissen őrölt borssal. Ide nem teszünk sót, hiszen a kapribogyó eleve sós.
- Ezzel töltjük meg a paradicsomokat.
- Tetejükre reszeljünk növényi sajtot.
- A paradicsom belső, húsos részét turmixoljuk össze a sóval, cukorral, oregánóval. Majd a kimaradt rizzsel is keverjük össze.
- Hőálló tál aljára öntsük bele a paradicsomos rizsszószt, majd helyezzük rá egyenként a töltött paradicsomokat.
- Előmelegített 200 °C fokos sütőben süssük, vagy grillezzük meg kb. 15-20 percig.
- Ha már készen van a sült paradicsom, lezárjuk a sütőnket, és ekkor tehetünk a paradicsomszószhoz bazsalikom leveleket. Ilyenkor már nem fognak megfeketedni a levelek, de a kellemes édeskés-fűszeres ízük átjárják a szószt.
- Tálaláshoz szedjünk ki szószt és paradicsomot is. Esetleg díszítsük olivabogyóval, és friss bazsalikom levéllel.
Jó étvágyat kívánok!
Nehézségi szint: kezdő
Elkészítési idő: 1 óra
Tápanyagtartalom | az egészben | 1 adag Töltött paradicsomban |
Energia | 4481 kJ / 1067 kcal | 1120 kJ / 266 kcal |
Zsír | 32,3 g | 8,0 g |
amelyből telített zsírsavak | 14,8 g | 3,7 g |
Szénhidrát | 134,6 g | 33,6 g |
amelyből cukrok | 37,8 g | 9,5 g |
Rost | 22,0 g | 5,5 g |
Fehérje | 52,3 g | 13,0 g |
Só | 11,12 g | 2,78 g |
A töltött sült paradicsom recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: bazsalikom bors cukor főétel glutén és tejmentes gyors olívaolaj oregánó paradicsom rizs só tejföl tejföl alternatíva tonhal konzerv