Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Cukkinis – karalábé krémleves tej- és gluténmentesen

Hidegen és melegen (bár ebben a melegben inkább hidegen) is egyaránt fogyasztható finom krémleves receptet hoztunk. Zsenge karalábé, friss cukkini. Itt a szezon, lehet készíteni krémlevest.

karalábés gluténmentes krémleves receptHozzávalók: 3 – 4 adag

  • 2 nagyobb karalábé (80 dkg)
  • 1 db nagyobb cukkini (30 dkg)
  • 1 db közepes burgonya (10 dkg)
  • 2 kávéskanál szárított kapor
  • ízlés szerint étlezési só
  • 2 kávéskanál gluténmentes sótlan ételízesítő ( Lucullus fűszerkeverék levesekhez)
  • 1 dl növényi „tejszín” (rizs főzőkrém)
  • 1 l víz

A karalábé krémleves elkészítés:

  • A zöldségeket megpucoljuk, megmossuk, majd lábasba tesszük.
  • Felöntjük vízzel, hozzáadjuk a fűszereket, sót és puhára főzzük.
  • Botmixerrel pépesítjük, és hozzákeverjük a növényi főzőkrémet.

Elkészítési idő: 50 perc

Nehézségi szint: könnyű

Karalábé krémlevesünk nem tartalmaz tejet így laktózmentes és tejfehérjét sem tartalmaz ezért laktózintolerancia és tejfehérje allergia esetén is beépíthető a gluténmentes étrendbe.

Tápanyagtartalom az egészben 3 főre 1 adag levesben 3 főre 1 adag levesben
Energia 1562 kJ / 372 kcal 521 kJ / 124 kcal 391 kJ / 93 kcal
Zsír 9,4 g 3,1 g 2,4 g
  amelyből telített zsírsavak 1,2 g 0,4 g 0,3 g
Szénhidrát 56,1 g 18,7 g 14,0 g
  amelyből cukrok 18,7 g 6,2 g 4,7 g
Rost 20,4 g 6,8 g 5,1 g
Fehérje 13,3 g 4,4 g 3,3 g
6,11 g 2,04 g 1,53 g

Az gluténmentes krémleves tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.

gluténmentes krémleves recept

gluténmentes karalábé krémleves

Kategória: , , ,