Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Tej-, élesztő- és tojásmentes cseresznyés gluténmentes muffin

tojásmentes tejmentes gluténmentes muffin recept

KolosFreeFood receptválogatásunk egy tej- tojás- élesztő- gluténmentes muffin recepttel bővült:

Épp elfogyott itthon a tojás, se a hűtőben, se a kamrában nem találtam. Néhányszor már készítettem tojásmentes piskótát, tésztát, úgyhogy jött a gondolat, miért ne lehetne cseresznyés, édesburgonyás tejmentes, tojásmentes muffint készíteni? Az íze nagyon finom lett.

Hozzávalók: 12 db.

  • 250 g édesburgonya (megfőzve, apró kockára vágva)
  • 130 g magozott cseresznye (vagy magozott befőtt, illetve mirelit)
  • 120 g kristálycukor
  • 200 g barna rizsliszt
  • 0,5 dl cseresznyelé
  • 0,5 dl étolaj
  • 1 dl növényi tej (pl. rizsital)
  • 1 evőkanál darált chia mag
  • 3 evőkanál frissen facsart citromlé
  • 12 g sütőpor
  • 1 teáskanál szódabikarbóna

A gluténmentes muffin elkészítése:

  • A chia magot ledaráljuk, és összekeverjük a cseresznye levével (amit kinyomtam a magozott cseresznyéből), hagyjuk pihenni pár percre.
  • A megfőtt édesburgonyát összenyomjuk villával, hozzáadjuk a magozott cseresznyét, a cukrot, sót, olajat, citromlevet és a növényi tejet és a szódabikarbónát.
  • Hagyjuk kipezsegni a szódabikarbónát, pár pillanat alatt végbemegy.
  • Öntsük hozzá az időközben megdagadt chia magot.
  • Kezdjük habosra keverni az egészet.
  • Majd adjuk hozzá a lisztet, amiben elkevertük a sütőport.
  • Összekeverjük gyors mozdulatokkal
  • A tésztát 12 db muffin kapszliba töltjük. (Háromnegyed részig tegyük csak a tésztát bele)
  • Előmelegített, 180 °C-os sütőben kb. 20 perc alatt készre sütjük. Sütési idő persze függ a sütőnktől.

Jó étvágyat kívánok!

Nehézségi szint: könnyű

Elkészítési idő: 30-35 perc

A meggyes gluténmentes muffin receptünk tejmentes, tojásmentes és élesztőt sem tartalmaz, így összetett diéta esetén is beépíthető a gluténmentes étrendbe.

Tápanyagtartalom az egészben 1 db. gluténmentes cseresznyés
gluténmentes muffinban
Energia 8740 kJ/ 2081 kcal 727 kJ / 173 kcal
Zsír 55,3 g 4,6 g
  amelyből telített zsírsavak 7,5 g 0,6 g
Szénhidrát 360,7 g 30,1 g
  amelyből cukrok 144,0 g 12,0 g
Rost 19,1 g 1,6 g
Fehérje 21,4 g 1,8 g
0,13 g 0,01 g

Az meggyes gluténmentes muffin recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.

elsztomentes tejmentes gluténmentes muffin recept

Élesztő-, tej-, tojás- és gluténmentes muffin

Kategória: , , , ,