Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Töltött sült paradicsom

paradicsom recept gluténmentesenKolosFreeFood receptválogatásunk egy töltött sült paradicsommal bővült.

A paradicsom kellemes édeskés ízű sokféleképpen felhasználható zöldség. Szeretem a kevésbé savas fajtát, a piacon mindig ugyanott vásárolok, csak úgy hívja az eladóhölgy, hogy „málnaparadicsom”.  Igazán gyors ebédet készítettem belőle, tonhallal, kapri- és olivabogyóval, rizzsel.

Hozzávalók (4 adag):

    • 5 db nagyobb paradicsom (ez most 1,2 kg lett)
    • 250 g főtt rizs
    • 150 g tonhal (nettó súly, olivaolajban eltett, konzerves)
    • 50 g zöld olivabogyó
    • ízlés szerint kapribogyó
    • 1 teáskanál só
  • 1 teáskanál cukor
  • ízlés szerint frissen őrölt bors
  • ízlés szerint szárított oregánó
  • tetejére friss bazsalikom levelek
  • 50 g Finó Vegajó növényi mozzarella típusú reszelt sajt

A töltött sült paradicsom elkészítése:

  • A paradicsomokat megmossuk, a zöld közepét kivágjuk. Majd éles késsel óvatosan! körbevágjuk a paradicsomokat, kiszedjük a belső részét, mintha egy kis kosárkát készítenénk belőlük.
  • Érdemes keményebb húsú paradicsomból készíteni, hiszen annak könnyebb kiszedni a belsejét!
  • A kivágott, esetleg kanállal kiszedett belső, húsos részt tegyük félre.
  • A főtt rizst (kb. 150g) keverjük össze a tonhallal, oliva- és kapribogyóval, frissen őrölt borssal. Ide nem teszünk sót, hiszen a kapribogyó eleve sós.
  • Ezzel töltjük meg a paradicsomokat. 
  • Tetejükre reszeljünk növényi sajtot.
  • A paradicsom belső, húsos részét turmixoljuk össze a sóval, cukorral, oregánóval. Majd a kimaradt rizzsel is keverjük össze.
  • Hőálló tál aljára öntsük bele a paradicsomos rizsszószt, majd helyezzük rá egyenként a töltött paradicsomokat.
  • Előmelegített 200 °C fokos sütőben süssük, vagy grillezzük meg kb. 15-20 percig.
  • Ha már készen van a sült paradicsom, lezárjuk a sütőnket, és ekkor tehetünk a paradicsomszószhoz bazsalikom leveleket. Ilyenkor már nem fognak megfeketedni a levelek, de a kellemes édeskés-fűszeres ízük átjárják a szószt.
  • Tálaláshoz szedjünk ki szószt és paradicsomot is. Esetleg díszítsük olivabogyóval, és friss bazsalikom levéllel.

Jó étvágyat kívánok!

Nehézségi szint: kezdő

Elkészítési idő: 1 óra

Tápanyagtartalom az egészben 1 adag Töltött paradicsomban
Energia 4481 kJ / 1067 kcal 1120 kJ / 266 kcal
Zsír 32,3 g 8,0 g
  amelyből telített zsírsavak 14,8 g 3,7 g
Szénhidrát 134,6 g 33,6 g
  amelyből cukrok 37,8 g 9,5 g
Rost 22,0 g 5,5 g
Fehérje 52,3 g 13,0 g
11,12 g 2,78 g

A töltött sült paradicsom recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.

gluténmentes paradicsom recept

töltött paradicsom

Kategória: , , ,