A klasszikus: szilvás gombóc – gluténmentesen
- 90 dkg burgonya (főzés után mérve)
- 30-33 dkg kukoricaliszt
- 1 db közepes méretű (M-es) tojás
- csipetnyi só
- 2-3 evőkanál porcukor (elhagyható)
- 15-20 szem szilva
- 2 evőkanál porcukor
- 1 evőkanál őrölt fahéj
- 2 evőkanál vaj
- 8-10 evőkanál gluténmentes zsemlemorzsa
Elkészítés:
- A burgonyát (héjában) enyhén sós vízben megfőzzük, majd meghámozzuk és krumplinyomóval összetörjük és hűlni hagyjuk.
- Közben elkészítjük a bundát: a vajat egy serpenyőben közepes lángon megolvasztjuk, hozzáadjuk a gluténmentes zsemlemorzsát és fakanállal kevergetve aranyszínűre pirítjuk.
Ha kész, lehúzzuk a tűzhelyről és félrerakjuk. - A szilvákat megmossuk, kettéválasztjuk és magjukat eltávolítjuk, és a mag helyére kiskanálnyi fahéjjal elkevert porcukrot teszünk.
- Ha teljesen kihűlt a krumpli, akkor, hozzáadjuk a tojást, a sót, a kukoricalisztet (és a porcukrot) és összegyúrjuk.
- Ha nagyon ragad, akkor adunk még hozzá kukoricalisztet, míg rugalmas, nyújtható nem lesz a tészta.
- Ekkor lisztezett gyúródeszkán kinyújtjuk a tészta kb ⅓ részét és 8-9 cm-es négyzeteket vágunk belőle. (Majd így járunk el a tészta többi részével is.)
- A négyzetek közepére helyezzük a fahéjas cukorral töltött szilvákat, majd a tészta egymással szemben lévő sarkait összefogjuk, ráhajtjuk a szilvára és lisztes tenyérrel összegömbölyítjük, vigyázva, hogy a tészta ne szakadjon ki.
- Enyhén sós forrásban lévő vízbe helyezzük a gombócokat és addig főzzük, míg fel nem jönnek a víz tetejére + még kb. 3 percig.
- Ha kész, szűrőkanállal kivesszük a gombócokat és a pirított gluténmentes zsemlemorzsában megforgatjuk őket.
Elkészítési idő: kb. 80 perc
Nehézségi szint: kezdő
A kukoricaliszt természetes módon gluténmentes.
A kukoricaliszttel készült gluténmentes szilvás gombóc beilleszthető a gluténmentes étrendbe is.
Laktózmentes vajat használva a gluténmentes szilvás gombócot laktózérzékenyek is probléma mentesen fogyaszthatják!
- Recept címke: burgonya gluténmentes zsemlemorzsa gombóc kukoricaliszt őrölt fahéj porcukor szilva tojás vaj