Serpenyős sajtos kenyér gluténmentesen
Iri mama egy serpenyős sajtos gluténmentes kenyérrel lepett meg minket.
Amikor nincs sütő, és unjuk a bolti gluténmentes kenyeret, ez a recept nagyon jól jön.
Normál kenyér recept, kicsit másképp. Ami a legfontosabb hogy nagyon finom.
Hozzávalók (6 adag):
- 300 g Schär mix B gluténmentes lisztkeverék (vagy Miklós univerzális lisztkeverék, vagy Mester kenyér liszt stb.)
- 300 g langyos víz
- 7 g gluténmentes porélesztő (1 csomag)
- 2 g cukor
- 5 g só
- 5 g útifűmaghéj (psyllium rost)
- 15 g étolaj
- 100 g reszelt sajt
Tetejére:
- 15 g étolaj
A serpenyős sajtos gluténmentes kenyér elkészítése:
- Száraz hozzávalókat tálba mérem, összekeverem.
- Hozzáadom a langyos vizet, kézzel bedagasztom a tésztát.
- Végül az olajjal jól kidagasztom.
- Felületét és a tálat vékonyan lekenem, lefedem, duplájára kelesztem (1 óra).
- 25 cm átmérőjű serpenyőt olajjal kikenem.
- Sajtot lereszelem.
- A megkelt tésztát olajos felületen egy körré (28 cm) lapítom.
- Közepére teszem a reszelt sajtot, egy nagy gombóccá formázom.
- Összecsípem, megfordítom hogy az illesztés alul legyen, és serpenyő méretű koronggá lapítom.
- 10 percig pihentetem. Ezután közepes hőfokon, lefedve 15 percig sütöm.
- Mindenképpen tapadásmentes serpenyőt használjunk, mert beleragad a tészta.Ha a feltételek jók, könnyű vele dolgozni.
- Egy spatulával alányúlok, ha szépen megpirult, egy olajjal lekent nagyméretű lapos tányérra fordítom a kenyeret, majd vissza a serpenyőbe.
- Tetejére egy csipet reszelt sajtot teszek, rá a fedőt, és 5-10 percig aranyszínűre sütöm.
- És kész a finom sajtos kenyér.
- Bármivel, bármihez fogyasztható.
- Egyedül a szokásos szendvicsnek nem alkalmas mert 6 cm vastag.
Jó étvágyat kívánok hozzá.
Elkészítési idő:
Előkészítés, összeállítás: 10 perc
Kelesztés, pihentetés: 1 óra 10 perc
Sütés: 20-25 perc
Nehézségi szint: kezdő
Tápanyagtartalom | az egészben | 1 adag serpenyős sajtos gluténmentes kenyérben |
Energia | 6804 kJ /1620 kcal | 1134 kJ / 270 kcal |
Zsír | 54,4 g | 9,1 g |
amelyből telített zsírsavak | 20,2 g | 3,4 g |
Szénhidrát | 233,5 g | 38,9 g |
amelyből cukrok | 12,0 g | 2,0 g |
Rost | 22,6 g | 3,7 g |
Fehérje | 38,3 g | 6,4 g |
Só | 8,80 g | 1,47 g |
A gluténmentes serpenyős sajtos kenyér recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: cukor étolaj gluténmentes kenyér ivóvíz lisztkeverék psyllium rost (útifűmaghéj) reggeli sajt Schär Mix B só