Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Serpenyős sajtos kenyér gluténmentesen

gluténmentes sajtos kenyér receptIri mama egy serpenyős sajtos gluténmentes kenyérrel lepett meg minket.

Amikor nincs sütő, és unjuk a bolti gluténmentes kenyeret, ez a recept nagyon jól jön.
Normál kenyér recept, kicsit másképp. Ami a legfontosabb hogy nagyon finom.

Hozzávalók (6 adag):

  • 300 g Schär mix B gluténmentes lisztkeverék (vagy Miklós univerzális lisztkeverék, vagy Mester kenyér liszt stb.)
  • 300 g langyos víz
  • 7 g gluténmentes porélesztő (1 csomag)
  • 2 g cukor
  • 5 g só
  • 5 g útifűmaghéj (psyllium rost)
  • 15 g étolaj 
  • 100 g reszelt sajt

Tetejére:

  • 15 g étolaj

A serpenyős sajtos gluténmentes kenyér elkészítése:

  • Száraz hozzávalókat tálba mérem, összekeverem.
  • Hozzáadom a langyos vizet, kézzel bedagasztom a tésztát.
  • Végül az olajjal jól kidagasztom.
  • Felületét és a tálat vékonyan lekenem, lefedem, duplájára kelesztem (1 óra).
  • 25 cm átmérőjű serpenyőt olajjal kikenem.
  • Sajtot lereszelem.
  • A megkelt tésztát olajos felületen egy körré (28 cm) lapítom.
  • Közepére teszem a reszelt sajtot, egy nagy gombóccá formázom.
  • Összecsípem, megfordítom hogy az illesztés alul legyen, és  serpenyő méretű koronggá lapítom.
  • 10 percig pihentetem. Ezután közepes hőfokon, lefedve 15 percig sütöm.
  • Mindenképpen tapadásmentes serpenyőt használjunk, mert beleragad a tészta.Ha a feltételek jók, könnyű vele dolgozni.
  • Egy spatulával alányúlok, ha szépen megpirult, egy olajjal lekent nagyméretű lapos tányérra fordítom a kenyeret, majd vissza a serpenyőbe.
  • Tetejére egy csipet reszelt sajtot teszek, rá a fedőt, és 5-10 percig aranyszínűre sütöm.
  • És kész a finom sajtos kenyér.
  • Bármivel, bármihez fogyasztható.
  • Egyedül a szokásos szendvicsnek nem alkalmas mert 6 cm vastag.

Jó étvágyat kívánok hozzá.

Elkészítési idő:

Előkészítés, összeállítás: 10 perc 

Kelesztés, pihentetés: 1 óra 10 perc

Sütés: 20-25 perc 

Nehézségi szint: kezdő

Tápanyagtartalom az egészben 1 adag serpenyős sajtos
gluténmentes kenyérben
Energia 6804 kJ /1620 kcal 1134 kJ / 270 kcal
Zsír 54,4 g 9,1 g
  amelyből telített zsírsavak 20,2 g 3,4 g
Szénhidrát 233,5 g 38,9 g
  amelyből cukrok 12,0 g 2,0 g
Rost 22,6 g 3,7 g
Fehérje 38,3 g 6,4 g
8,80 g 1,47 g

A gluténmentes serpenyős sajtos kenyér recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.

Kategória: , , ,