Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Gluténmentes zabkorpás, szeletelt zabos bagettek

bagett recept gluténmentesenKolosFreeFood receptválogatásunk egy gluténmentes zabkorpás, szeletelt zabos bagettekkel bővült.

Sok féle lisztet, magvat ki kell hagynunk a mindennapos pékárukból. De, aki fogyaszthat gluténmentes zabot, ne hagyja ki azt a kenyerekből, bagettekből. Darált zabkorpát a tésztába, a bagettek tetejére pedig vízzel bőven átmosott szeletelt zabot szórtam. 

Hozzávalók (3 db rúd):

Élesztőhöz:

  • 20 g friss élesztő
  • csipet cukor
  • 150 ml langyos víz
  • 50 g gluténmentes zabkorpa

Tésztához:

Tetejére:

  • 1 evőkanál napraforgó étolaj
  • 1 teáskanál ketchup
  • 30 g szeletelt gluténmentes zab
  • folyó meleg víz, átmosni a zabot

Sütéshez:

  • kis fém lábas, kb. 2 dl vízzel

A gluténmentes zabkorpás, szeletelt zabos bagettek elkészítése:

  • 150 ml langyos vízbe tegyük a csipet cukrot. 
  • Mossuk át bő vízzel a zabkorpát.
  • Kissé csepegtessük le, és tegyük a cukros vízhez.
  • Ebbe tegyük az élesztőt, és futtassuk fel.
  • Amíg felfut az élesztő, mossuk át folyó meleg víz alatt a szeletelt zabot.
  • Mérjük ki a száraz összetevőket.
  • Eközben felfutott az élesztő, öntsük a liszthez.
  • Gumikesztyűvel dagasztottam most össze, de dagasztógép segítségével is lehet.
  • Apránként öntsük bele a vizet.
  • A legvégén adjuk hozzá az 1 teáskanál napraforgó étolajat, hogy később könnyebben tudjuk formázni.
  • Szedjük 3 egyforma részre a tésztát.
  • Egyenként formázzuk, lapítsuk ki azokat téglalap alakúvá.
  • Majd tekerjük fel, a végeit igazítsuk el.
  • Ha kész mind a három, akkor a napraforgó étolajban keverjük el a ketchupot, és kenjük le a bagetteket.
  • Szórjuk le a lemosott, lecsepegtetett szeletelt zabbal a tetejüket.
  • Letakarva kb. 30 percig kelesszük, amíg duplájára nem kelnek meg.
  • Előmelegített 190 °C fokos sütőben kb. 40 perc alatt készre sütjük.
  • A sütőben ilyen érdemes egy fémlábast tenni vízzel, ami segíti a tészta felemelkedését.
  • Érdemes figyelni sütési idő vége előtt a bagetteket, hogy mennyire sültek meg.
  • Kihűlve tálaljuk.

Jó étvágyat kívánok!

Nehézségi szint: kezdő

Elkészítési idő: Elkészítési idő: 1,5 óra

Tápanyagtartalom az egészben 1 rúd gluténmentes zabkorpás, zabos bagettben
Energia 8213 kJ / 1960 kcal 2736 kJ / 653 kcal
Zsír 41,0 g 13,7 g
  amelyből telített zsírsavak 7,5 g 2,5 g
Szénhidrát 364,5 g 121,5 g
  amelyből cukrok 14,6 g 4,9 g
Rost 69,2 g 23,1 g
Fehérje 20,7 g 6,9 g
12,12 g 4,04 g

A Gluténmentes zabkorpás, szeletelt zabos bagettek tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.

gluténmentes bagett recept

gluténmentes zabkorpás, szeletelt zabos bagettek

Kategória: , ,