Gluténmentes zabkorpás, szeletelt zabos bagettek
KolosFreeFood receptválogatásunk egy gluténmentes zabkorpás, szeletelt zabos bagettekkel bővült.
Sok féle lisztet, magvat ki kell hagynunk a mindennapos pékárukból. De, aki fogyaszthat gluténmentes zabot, ne hagyja ki azt a kenyerekből, bagettekből. Darált zabkorpát a tésztába, a bagettek tetejére pedig vízzel bőven átmosott szeletelt zabot szórtam.
Hozzávalók (3 db rúd):
Élesztőhöz:
- 20 g friss élesztő
- csipet cukor
- 150 ml langyos víz
- 50 g gluténmentes zabkorpa
Tésztához:
- 150 g It’s us mimen cirok pékárú lisztkeverék
- 50 g tápióka keményítő
- 250 g It’s us Miklós univerzal lisztkeverék prebiotikus cikóriainulinnal
- 250 ml langyos víz
- 12 g só
- 14 g It’s us útimagfűhéj őrlemény
- 1 evőkanál napraforgó étolaj
Tetejére:
- 1 evőkanál napraforgó étolaj
- 1 teáskanál ketchup
- 30 g szeletelt gluténmentes zab
- folyó meleg víz, átmosni a zabot
Sütéshez:
- kis fém lábas, kb. 2 dl vízzel
A gluténmentes zabkorpás, szeletelt zabos bagettek elkészítése:
- 150 ml langyos vízbe tegyük a csipet cukrot.
- Mossuk át bő vízzel a zabkorpát.
- Kissé csepegtessük le, és tegyük a cukros vízhez.
- Ebbe tegyük az élesztőt, és futtassuk fel.
- Amíg felfut az élesztő, mossuk át folyó meleg víz alatt a szeletelt zabot.
- Mérjük ki a száraz összetevőket.
- Eközben felfutott az élesztő, öntsük a liszthez.
- Gumikesztyűvel dagasztottam most össze, de dagasztógép segítségével is lehet.
- Apránként öntsük bele a vizet.
- A legvégén adjuk hozzá az 1 teáskanál napraforgó étolajat, hogy később könnyebben tudjuk formázni.
- Szedjük 3 egyforma részre a tésztát.
- Egyenként formázzuk, lapítsuk ki azokat téglalap alakúvá.
- Majd tekerjük fel, a végeit igazítsuk el.
- Ha kész mind a három, akkor a napraforgó étolajban keverjük el a ketchupot, és kenjük le a bagetteket.
- Szórjuk le a lemosott, lecsepegtetett szeletelt zabbal a tetejüket.
- Letakarva kb. 30 percig kelesszük, amíg duplájára nem kelnek meg.
- Előmelegített 190 °C fokos sütőben kb. 40 perc alatt készre sütjük.
- A sütőben ilyen érdemes egy fémlábast tenni vízzel, ami segíti a tészta felemelkedését.
- Érdemes figyelni sütési idő vége előtt a bagetteket, hogy mennyire sültek meg.
- Kihűlve tálaljuk.
Jó étvágyat kívánok!
Nehézségi szint: kezdő
Elkészítési idő: Elkészítési idő: 1,5 óra
Tápanyagtartalom | az egészben | 1 rúd gluténmentes zabkorpás, zabos bagettben |
Energia | 8213 kJ / 1960 kcal | 2736 kJ / 653 kcal |
Zsír | 41,0 g | 13,7 g |
amelyből telített zsírsavak | 7,5 g | 2,5 g |
Szénhidrát | 364,5 g | 121,5 g |
amelyből cukrok | 14,6 g | 4,9 g |
Rost | 69,2 g | 23,1 g |
Fehérje | 20,7 g | 6,9 g |
Só | 12,12 g | 4,04 g |
A Gluténmentes zabkorpás, szeletelt zabos bagettek tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: cukor élesztő étolaj gluténmentes bagettek gluténmentes péksütemények gluténmentes zabkorpa It's us Miklo's universal mix lisztkeverék It's us mimen cirkos lisztkeverék ivóvíz ketchup psyllium rost (útifűmaghéj) reggeli só tápióka keményítő uzsonna és tízórai