Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Mangós-tápióka gyöngyszemes sütés nélküli gluténmentes torta

KolosFreeFood receptválogatásunk egy gluténmentes chia pudinggal bővült.

Amikor csak úgy ennék valamit…valami gyümölcsös édességet, sütés nélkül. A tápióka gyöngyöt csak meg kell főzni, és mehet is a keksz alapra. A tetejére bármilyen gyümölcsös fedő réteg kerülhet. Épp ezért bármikor elkészíthető, évszaktól függetlenül.

Hozzávalók (12 szelethez):

Keksz alaphoz:

Tápióka réteg

  • 200 g tápióka gyöngy
  • 600 ml növényi ital (most rizsital)
  • 4 evőkanál negyedannyi édesítő (1:4 édesítőszer)
  • vanília kivonat
  • csipet só
  • 1 egész bio citrom reszelt héja
  • 1 bio citrom frissen facsart leve
  • 4 teáskanál agar-agar
  • 70 g gránátalma magok

Mangó réteg:

  • 300 g friss mangó
  • 1 dl víz
  • 2 evőkanál negyedannyi édesítő (1:4 édesítőszer)
  • 2 teáskanál agar-agar

Sütés nélküli mangós gluténmentes torta elkészítése:

  • A vaníliás cukrot daráljuk le porcukorrá.
  • Mérjük ki a kekszport, adjuk hozzá az olvasztott margarint, és a lekvárt, a csipet sót.
  • Keverjük össze alaposan.
  • 20 cm átmérőjű tortaforma alján lapítsuk el egyenletesen a kekszes alapot.
  • Tegyük is be azonnal a hűtőszekrénybe.
  • Mérjük ki a tápióka gyöngyöt és a növényi italt.
  • Adjuk hozzá a vanília kivonatot, sót, és az édesítőt.
  • A gyöngyszemek főzésekor sűrűn kevergessük fakanállal.
  • Amikor már kezdenek átlátszóvá válni a kis tápióka szemek, jelzi, hogy lassan kész lesz.
  • Ekkor már lassan puhák lesznek a szemek.
  • Adjuk hozzá az agar-agart, vigyázzunk, ne legyen csomós.
  • Alaposan keverjük el, és forraljuk ezeket össze jó egy percen át.
  • Vegyük le a tűzhelyről.
  • Gyorsan adjuk hozzá a gránátalma szemeket, és keverjük össze.
  • Öntsük a kekszes alapra ezt a tápióka masszát.
  • Tegyük is vissza a hűtőszekrénybe, amíg a mangós réteget el nem készítjük.
  • Pucoljuk meg a mangót, aprítsuk fel.
  • Adjunk hozzá vizet, és kezdjük el forralni az édesítővel, sóval.
  • Amikor teljesen megpuhult a mangó, botmixerrel pürésítsük.
  • Közben adjuk hozzá az agar-agart is.
  • Ezt öntsük a „torta”, tápióka gyöngy rétegre.
  • Tegyük vissza a hűtőszekrénybe.
  • Érdemes teljesen kihűteni, mert akkor szépen szeletelhető lesz a tortánk.

Jó étvágyat kívánok!

Nehézségi szint: kezdő

Elkészítési idő: 45 perc + pihentetés

Tápanyagtartalom

az egészben

1 szelet gluténmentes

mangós, tápióka-gyöngyszemes tortában

Energia

9666 kJ / 2307 kcal

805 kJ / 192 kcal

Zsír

55,5 g

4,6 g

  amelyből telített zsírsavak

27,4 g

2,3 g

Szénhidrát

420,5 g

35,0 g

  amelyből cukrok

94,0 g

7,8 g

Rost

15,5 g

0,5 g

Fehérje

16,2 g

1,4g

3,50 g

0,29 g

A sütés nélküli gluténmentes tortarecept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.

tápiókagyöngyös gluténmentes torta KolosFreeFood

tápiókagyöngyös gluténmentes torta – tejmentes, tojásmentes

Kategória: , , , , ,