Gluténmentes vegán csokoládés cukkinis desszert
KolosFreeFood receptválogatásunk egy gluténmentes vegán csokoládés cukkinis desszerttel bővült.
Ahogy említettem már párszor, az egyik legkönnyebben, legjobban felhasználhatóbb zöldség a cukkini. Most desszertbe reszeltem bele. Egyszer már készítettem süteményt belőle, most egy interneten talált receptet alakítottam át, tej- és gluténmentessé is.
Hozzávalók (16 szelet):
- 420 g Mester Család süteménylisztkeverék
- 450 g reszelt cukkini (leve is szükséges!)
- 40 g zsírszegény holland kakaópor
- 20 g karobpor (lehet 60 g holland kakaópor is)
- 3 evőkanál forró víz
- 340 g cukor
- 180 ml napraforgó étolaj
- 180 ml növényital (most rizsital)
- 1 csomag vanília cukor
- 2 teáskanál őrölt fahéj
- 1,5 teáskanál szódabikarbóna
- 1 teáskanál frissen facsart citromlé
- 1 teáskanál só
Tetejére:
- 80 g tejmentes csokicsepp
A gluténmentes vegán csokoládés cukkinis desszert elkésztése:
- Mossuk meg a cukkinit, reszeljük le.
- Ne nyomjuk ki a levét, az is szükséges lesz majd a süteménybe.
- A cukkinihez mérjük ki a Mester Család sütemény lisztjét.
- Adjuk hozzá a többi száraz összetevőt is.
- Jöhetnek a nedves hozzávalók.
- Forró víz, növényi ital (rizsital) és az étolaj.
- Az egészet alaposan keverjük el, hogy a kakaópor és a liszt sem maradjon csomós a tésztában.
- A szódabikarbóna ki fog pezsegni a friss citromlétől, nem lesz „fura” íze a süteménynek.
- Melegítsük elő a sütőt 200 °C fokra.
- Egy kb. 20 x 30 cm nagyságú tepsit béleljünk ki sütőpapírral.
- (ebben inkább vastagabb, magasabb lett a tészta, nagyobb tepsiben inkább vékonyabb lesz)
- Öntsük bele a masszát.
- Tetejét szórjuk meg sok-sok csokoládécseppel.
- Toljuk be a forró sütőbe a tepsit.
- Vegyük vissza a hőfokot 190 °C fokra.
- Süssük készre kb. 55 perc alatt.
- Sütési idő függ a sütőnktől!
- Érdemes tűpróbát alkalmazni.
- Ha nagyon sülne a teteje, tegyük lentebb a sütőrácsot, vagy fedjük be alufóliával a süteményt, amíg meg nem sül teljesen!
- Langyosan már lehet tálalni.
Jó étvágyat kívánok!
Nehézségi szint: kezdő
Elkészítési idő: 70 perc
| Tápanyagtartalom | az egészben | 1 szelet gluténmentes csokoládés cukkinis desszertben |
| Energia | 23196 kJ / 5536 kcal | 1449 kJ / 346 kcal |
| Zsír | 200,6 g | 12,5 g |
| amelyből telített zsírsavak | 37,9 g | 2,4 g |
| Szénhidrát | 843,1 g | 52,7 g |
| amelyből cukrok | 409,9 g | 25,6 g |
| Rost | 27,7 g | 1,7 g |
| Fehérje | 52,2 g | 3,3 g |
| Só | 4,75 g | 0,30 g |
A gluténmentes vegán csokoládés cukkinis desszert tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: citrom csoki csepp cukkini cukor édes étolaj fahéj ivóvíz kakaópor karobpor Mester Család gluténmentes süteményliszt reggeli rizsital só szódabikarbóna uzsonna és tízórai











Gluténmentes dió bundás, Kolos féle túrógombóc
Bizonyára tudjátok már, hogy a tejfehérje mentes diétából legjobban a túró hiányzik. Most elkészítettem túrógombócot,...
Gluténmentes hamis fekete erdő pohárdesszert – sütés nélkül
Kánikula, meleg és forróság a konyhában is. Épp ezért nem is szerettem volna bekapcsolni a...
Gluténmentes cukkinis-répás sonkás tekercs
Interneten többször is szembe jött velem ez a recept. Saját ízlésem szerint alakítottam át és...
Gluténmentes cukkinis tócsni
Az egyik legfinomabb nyári zöldség a cukkini. Könnyen elkészíthető. Most egy percek alatt elkészíthető, tócsnival... 

