Gluténmentes vegán csokoládés cukkinis desszert
KolosFreeFood receptválogatásunk egy gluténmentes vegán csokoládés cukkinis desszerttel bővült.
Ahogy említettem már párszor, az egyik legkönnyebben, legjobban felhasználhatóbb zöldség a cukkini. Most desszertbe reszeltem bele. Egyszer már készítettem süteményt belőle, most egy interneten talált receptet alakítottam át, tej- és gluténmentessé is.
Hozzávalók (16 szelet):
- 420 g Mester Család süteménylisztkeverék
- 450 g reszelt cukkini (leve is szükséges!)
- 40 g zsírszegény holland kakaópor
- 20 g karobpor (lehet 60 g holland kakaópor is)
- 3 evőkanál forró víz
- 340 g cukor
- 180 ml napraforgó étolaj
- 180 ml növényital (most rizsital)
- 1 csomag vanília cukor
- 2 teáskanál őrölt fahéj
- 1,5 teáskanál szódabikarbóna
- 1 teáskanál frissen facsart citromlé
- 1 teáskanál só
Tetejére:
- 80 g tejmentes csokicsepp
A gluténmentes vegán csokoládés cukkinis desszert elkésztése:
- Mossuk meg a cukkinit, reszeljük le.
- Ne nyomjuk ki a levét, az is szükséges lesz majd a süteménybe.
- A cukkinihez mérjük ki a Mester Család sütemény lisztjét.
- Adjuk hozzá a többi száraz összetevőt is.
- Jöhetnek a nedves hozzávalók.
- Forró víz, növényi ital (rizsital) és az étolaj.
- Az egészet alaposan keverjük el, hogy a kakaópor és a liszt sem maradjon csomós a tésztában.
- A szódabikarbóna ki fog pezsegni a friss citromlétől, nem lesz „fura” íze a süteménynek.
- Melegítsük elő a sütőt 200 °C fokra.
- Egy kb. 20 x 30 cm nagyságú tepsit béleljünk ki sütőpapírral.
- (ebben inkább vastagabb, magasabb lett a tészta, nagyobb tepsiben inkább vékonyabb lesz)
- Öntsük bele a masszát.
- Tetejét szórjuk meg sok-sok csokoládécseppel.
- Toljuk be a forró sütőbe a tepsit.
- Vegyük vissza a hőfokot 190 °C fokra.
- Süssük készre kb. 55 perc alatt.
- Sütési idő függ a sütőnktől!
- Érdemes tűpróbát alkalmazni.
- Ha nagyon sülne a teteje, tegyük lentebb a sütőrácsot, vagy fedjük be alufóliával a süteményt, amíg meg nem sül teljesen!
- Langyosan már lehet tálalni.
Jó étvágyat kívánok!
Nehézségi szint: kezdő
Elkészítési idő: 70 perc
Tápanyagtartalom | az egészben | 1 szelet gluténmentes csokoládés cukkinis desszertben |
Energia | 23196 kJ / 5536 kcal | 1449 kJ / 346 kcal |
Zsír | 200,6 g | 12,5 g |
amelyből telített zsírsavak | 37,9 g | 2,4 g |
Szénhidrát | 843,1 g | 52,7 g |
amelyből cukrok | 409,9 g | 25,6 g |
Rost | 27,7 g | 1,7 g |
Fehérje | 52,2 g | 3,3 g |
Só | 4,75 g | 0,30 g |
A gluténmentes vegán csokoládés cukkinis desszert tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: citrom csoki csepp cukkini cukor édes étolaj fahéj ivóvíz kakaópor karobpor Mester Család gluténmentes süteményliszt reggeli rizsital só szódabikarbóna uzsonna és tízórai