Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Tökmagos gluténmentes kifli Kolostól

magvas gluténmentes kifli KolosFreeFoodKolosFreeFood receptválogatásunk egy tökmagos gluténmentes kifli receptttel bővült.

Valami egészen új kiflit szerettem volna készíteni. Így jött a tökamgos kifli ötlete. Persze, nem csak úgy megszórva tökmaggal. A tökmagot beáztattam vízbe, kissé ledaráltam és meg is főztem, így került be a tésztába. Nagyon-nagyon finom kifli lett belőle. Érdemes kipróbálni.

Hozzávalók (7 db. magvas kiflihez):

Tökmaghoz:

  • 100 g tökmag
  • folyó melegvíz
  • 70 g növényi margarin
  • 50 ml víz

A kifli tészta elkészítéséhez:

Élesztőhöz:

  • 50 ml langyos víz
  • 20 g friss élesztő
  • csipet cukor

Tésztához:

Tetejére:

  • olvasztott növényi margarin
  • maradék főtt, darált tökmag

A tökmagos gluténmentes kifli elkészítése:

  • A tökmagot meleg víz alatt alaposan mossuk át.
  • Azt szeretnénk, hogy megszívja magát vízzel.
  • Daráljuk le, majd kissé főzzük meg a margarinnal és vízzel.
  • Hagyjuk kissé kihűlni.
  • Az élesztőt a langyos vízzel, cukorral keltsük életre.
  • Mérjük ki a száraz összetevőket.
  • Adjuk hozzá a kissé kihűlt, megfőtt tökmag nagy részét.
  • Adjuk hozzá a felfutott élesztőt.
  • Kezdjük el dagasztani.
  • Kisebb adagokban adjuk hozzá dagasztás közben a vizet.
  • Amikor felvette az összes vizet, osszuk 7 egyenlő részre a tésztát.
  • A tésztákat gumikesztyűs kézzel lapítsuk háromszög alakúra.
  • A szélesebb végétől kezdve tekerjük fel, kifli alakúra.
  • Kissé segítsük a tésztát abban, hogy meggörbítjük, mint ahogy a kiflik szoktak kinézni.
  • Kenjük le egy szilikon ecset segítségével olvasztott margarinnal, majd szórjuk rá a maradék tökmagból.
  • Akarjuk le és kelesszük kb. 30 percet, amíg duplájára nem nőnek a kiflik.
  • Melegítsük elő a sütőt 220 °C-ra.
  • Szokás szerint tegyünk kis fémlábasba 2 dl vizet is.
  • Ha megkeltek a kiflik, újra kenjük le olvasztott margarinnal.
  • Először 10 percen át 220 °C-on süssük.
  • Utána vegyük vissza a hőmérsékletet 190 °C-ra.
  • Süssük készre, kb. 30 perc alatt.
  • Sütési idő függ a sütőnktől is.
  • Kihűlve tálaljuk, fogyasszuk.

Jó étvágyat kívánok!

Nehézségi szint: haladó

Elkészítési idő: 1,5 óra

Tápanyagtartalom az egészben 1 db. gluténmentes
tökmagos kifliben
Energia 10710 kJ / 2556 kcal 1530 kJ / 365 kcal
Zsír 107,2 g 15,3 g
  amelyből telített zsírsavak 43,5 g 6,2 g
Szénhidrát 340,0 g 48,6 g
  amelyből cukrok 37,7 g 4,0 g
Rost 45,5 g 6,5 g
Fehérje 40,2 g 5,7 g
8,44 g 1,21 g

A tökmagos gluténmentes kifli recpet tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.

gluténmentes magvas kifli KolosFreeFood

Tökmagos gluténmentes kifli Kolostól

Kategória: , , ,