Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Gluténmentes meggyes szelet újragondolva

szelet recept gluténmentesenKolosFreeFood receptválogatásunk egy gluténmentes meggyes szelettel bővült.

Most érik a meggy. Szinte mindenhol, piacon, kisebb-nagyobb boltokban is lehet vásárolni. Ezt a gyümölcsöt is sokféleképpen fel tudjuk használni. Most egy linzerszerű tésztára került a kissé átfőtt meggy. A hozzáadott fahéj, reszelt citromhéj kiemeli a meggy édeskésen fanyarkás ízét. Próbáljátok ki, senki nem fog csalódni a süteményben.

Hozzávalók (20 szelet):

  • 130 g növényi vajalternatíva
  • 300 g cukor
  • 1 mokkáskanál só
  • 4 tojás
  • 440 g It’s us Miklos univerzális lisztkeverék
  • fél bio citrom reszelt héja
  • fél citrom frissen facsart leve

Meggy réteg:

  • 1,2 kg magozott meggy
  • fél bio citrom reszelt héja
  • 4 dl víz
  • 100 g cukor
  • 1 zacskó vaníliás cukor
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
  • 2 evőkanál Naturbit gluténmentes kukoricakeményítő

Tetejére máz:

  • 100 g porcukor
  • 1 evőkanál frissen facsart citrom leve
  • 2 evőkanál növényi ital (most rizsital)
  • csipet só

A gluténmentes meggyes szelet elkészítése:

  • A kimagozott meggyhez adjunk 3 dl vizet.
  • Kezdjük ezt forralni, főzni az őrölt fahéjjal, sóval, 100 g cukorral az egészet.
  • Öntsük bele a vaníliás cukrot, és reszeljük bele a citromhéjat.
  • Amikor már jól összefőtt a meggy, a maradék 1 dl vízhez merjük bele a keményítőt.
  • Keverjük el csomómentesre.
  • Öntsük ezt a meggyhez és forraljunk rajta egyet.
  • Tegyük félre kicsit hűlni.
  • A növényi vajalternatívát langyosítsuk meg.
  • A tojással és a cukorral egy nagyobb tálban verjük habosra.
  • Adjuk hozzá a sót, citromhéjat és a citrom levét is.
  • Ezzel is habosítsuk tovább.
  • Ehhez adjuk Miklos univerzális lisztet.
  • Alaposan keverjük össze.
  • Egy gáztepsit béleljünk ki sütőpapírral.
  • Öntsük bele a tészta nagyobb részét.
  • Pár evőkanálnyit hagyjunk meg, amit majd rá fogunk szaggatni a meggyes rétek tetejére.
  • A tészta alapra kanalazzuk, és egyenletesen kenjük el a meggyes réteget.
  • Ennek a tetejére kanalazzuk a maradék tésztát.
  • Előmelegített 180 °C fokos sütőbe süssük készre kb. 30 perc alatt.
  • Vigyázzunk, ne száradjon ki a tészta, de ne is maradjon medves.
  • Amikor kész a sütemény, vegyük ki és hűtsük ki teljesen.
  • Amíg hűl a sütemény, készítsük el a mázat.
  • Keverjük el a hozzávalókat.
  • A máznak kissé folyósnak kell lennie, de nem teljesen víz szerűnek.
  • Amikor teljesen hideg már a sütemény, vékony sugárban csurgassuk rá.
  • Szeletelve tálaljuk.

Jó étvágyat kívánok!

Nehézségi szint: kezdő

Elkészítési idő: 1 óra

Tápanyagtartalom az egészben 1 szelet meggyes
gluténmentes szeletben
Energia 34658 kJ / 5885 kcal 1232 kJ / 394 kcal
Zsír 128,9 g 6,4 g
  amelyből telített zsírsavak 68,7 g 3,4 g
Szénhidrát 1104,5 g 55,2 g
  amelyből cukrok 657,8 g 32,9 g
Rost 9,4 g 0,5 g
Fehérje 38,4 g 1,9 g
4,54 g 0,23 g

A gluténmentes meggyes szelet tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.

gluténmentes szelet recept

gluténmentes meggyes szelet újragondolva

Kategória: , , , ,