Paprikás kattancs, hajtovány – gluténmentesen
Iri mama receptválogatásunk egy gluténmentes kattancs receptttel bővült.
Gúta város önkormányzatának kulturális bizottságának élén Samu István áll, aki elhatározta hogy ennek a nevezetes ételnek, a kattancsnak, vagyis a paprikás hajtoványnak fesztivált rendez. Azóta is néphagyománnyá vált. Ezt az ételt, egytálételek mellé fogyasztják, mint például gulyásleves, bableves, babgulyás, halászlé stb.
Hozzávalók (14 szelethez):
- 500 g Schär Mix B gluténmentes lisztkeverék
- 5 g gm porélesztő
- 5 g psyllium rost (útifűmaghéj)
- 320 g langyos laktózmentes tej
- 60 g étolaj (vagy olvasztott zsír)
- 6 g só
- 5 g cukor
Rétegek közé:
- 50 g étolaj (vagy olvasztott zsír)
- 5 g só
- 10 g őrölt pirospaprika
Gluténmentes kattancs elkészítése:
- Minden száraz hozzávalót tálba mérem, elkeverem.
- Hozzáadom az olajat, langyos tej egy részével összegyúrom a tésztát. Többi tejjel puha rugalmas tésztát dagasztok.
- 30 percig letakarva, konyhapulton kelesztem.
- Közben kimérem az olajat, pirospaprikát, sót, külön tálkákba.
- Lisztezett felületen átgyúrom óvatosan, elfelezem a tésztát.
- Egyiket kinyújtom ujjnyi vastagra, egy nagyobb téglalappá. Lekenem olajjal, megszórom pirospaprikával és sóval.
- Hosszabbik oldalon, mind a két felén, középre hajtom. Lekenem olajjal, paprikával, sóval megszórom.
- Ezután a rövidebb oldalát, mind a két végén behajtom, de nem teljesen a közepéig.
- Újra lekenem olajjal, paprikával, sóval megszórom.
- Nagyobb méretű, tapadásmentes tepsibe teszem. Tészta másik felét is így készítem.
- Tepsit letakarom, konyhapulton duplájára kelesztem.
- Miután megkelt, 180 °C fokos sütőben, légkeveréssel 20 – 25 percig sütöm.
- Az idő eltérő lehet, mivel minden sütő más! Gyönyörű, illatos, nagyon finom lett.
- Kenyér helyett, egytálételek mellé fogyasztják, de önmagában is nagyon finom. Aki elkészíti nem fog csalódni benne.
Jó étvágyat kívánok hozzá.
Elkészítési idő: 100 – 120 perc
Nehézségi szint: közepes
Tápanyagtartalom | az egészben | 1 szelet gluténmentes paprikás kattancs, hajtoványban |
Energia | 12046 kJ / 2875 kcal | 859 kJ / 205 kcal |
Zsír | 116,8 g | 8,3 g |
amelyből telített zsírsavak | 19,6 g | 1,4 g |
Szénhidrát | 406,7 g | 29,1 g |
amelyből cukrok | 41,4 g | 3,0 g |
Rost | 38,8 g | 2,8 g |
Fehérje | 29,5 g | 2,1 g |
Só | 16,42 g | 1,17 g |
A gluténmentes kattancs recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: cukor élesztő étolaj gluténmentes kenyér lisztkeverék paprika psyllium rost (útifűmaghéj) reggeli Schär Mix B tej zsír