Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Paprikás kattancs, hajtovány – gluténmentesen

gluténmentes hajtovany receptIri mama receptválogatásunk egy gluténmentes kattancs receptttel bővült.

Gúta város önkormányzatának kulturális bizottságának élén Samu István áll, aki elhatározta hogy ennek a nevezetes ételnek, a kattancsnak, vagyis a paprikás hajtoványnak fesztivált rendez. Azóta is néphagyománnyá vált. Ezt az ételt, egytálételek mellé fogyasztják, mint például gulyásleves, bableves, babgulyás, halászlé stb.

Hozzávalók (14 szelethez):

Rétegek közé:

  • 50 g étolaj (vagy olvasztott zsír)
  • 5 g só
  • 10 g őrölt pirospaprika

kattancs gluténmentesen Iri mamaGluténmentes kattancs elkészítése:

  • Minden száraz hozzávalót tálba mérem, elkeverem.
  • Hozzáadom az olajat, langyos tej egy részével összegyúrom a tésztát. Többi tejjel puha rugalmas tésztát dagasztok.
  • 30 percig letakarva, konyhapulton kelesztem.
  • Közben kimérem az olajat, pirospaprikát, sót, külön tálkákba.
  • Lisztezett felületen átgyúrom óvatosan, elfelezem a tésztát.
  • Egyiket kinyújtom ujjnyi vastagra, egy nagyobb téglalappá. Lekenem olajjal, megszórom pirospaprikával és sóval.
  • Hosszabbik oldalon, mind a két felén, középre hajtom. Lekenem olajjal, paprikával, sóval megszórom.
  • Ezután a rövidebb oldalát, mind a két végén behajtom, de nem teljesen a közepéig.
  • Újra lekenem olajjal, paprikával, sóval megszórom.
  • Nagyobb méretű, tapadásmentes tepsibe teszem. Tészta másik felét is így készítem.
  • Tepsit letakarom, konyhapulton duplájára kelesztem.
  • Miután megkelt, 180 °C fokos sütőben, légkeveréssel 20 – 25 percig sütöm.
  • Az idő eltérő lehet, mivel minden sütő más! Gyönyörű, illatos, nagyon finom lett.
  • Kenyér helyett, egytálételek mellé fogyasztják, de önmagában is nagyon finom. Aki elkészíti nem fog csalódni benne.

Jó étvágyat kívánok hozzá.

Elkészítési idő: 100 – 120 perc

Nehézségi szint: közepes

Tápanyagtartalom az egészben 1 szelet gluténmentes paprikás
kattancs, hajtoványban
Energia 12046 kJ / 2875 kcal 859 kJ / 205 kcal
Zsír 116,8 g 8,3 g
  amelyből telített zsírsavak 19,6 g 1,4 g
Szénhidrát 406,7 g 29,1 g
  amelyből cukrok 41,4 g 3,0 g
Rost 38,8 g 2,8 g
Fehérje 29,5 g 2,1 g
16,42 g 1,17 g

A gluténmentes kattancs recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.

gluténmentes kattancs recept

Kategória: , , , ,