Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Gluténmentes kókuszkrémes, mangós szelet

kókuszos, mangós szelet recept gluténmentesenKolosFreeFood receptválogatásunk egy gluténmentes kókuszkrémes, mangós szelettel bővült.

Csípős, fagyos, hideg téli koraestéken igenis csak az hozhat vígaszt, ha nyári ízeket fogyasztunk. Mi más is lehetne könnyebben beszerezhető ilyenkor, mint a kókusz és a mangó. Ezeket kombináltam össze. A kettő íz remekül kiegészíti egymást. Ha egy ködös téli napon vágysz napsütötte emlékekre, bátran készítsd el a desszertet.

Hozzávalók (20 szelet):

Tésztához:

  • 6 db egész tojás
  • 6 púpos evőkanál Fibelle piskóta lisztkeverék
  • 6 púpos evőkanál kristálycukor
  • 1 mokkáskanál sütőpor
  • csipet só

Krémhez:

  • 200 ml kókuszkrém
  • 200 ml kókuszital
  • 6-8 evőkanál It’s us rizsdara
  • 4-5 evőkanál kókuszreszelék
  • 4 evőkanál cukor
  • csipet só

Növényi hab:

  • 400 ml növényi tejszínhabalternatíva
  • 1 evőkanál porcukor

Mangó krém:

  • 250 g tisztított mangó (most fagyasztott kocka)
  • 70 ml víz
  • 2 evőkanál kristálycukor
  • pár csepp frissen facsart citromlé (óvatosan, az agar-agar nem szereti a savanyúságot!)
  • 1 mokkáskanál Agar-agar

A gluténmentes kókuszkrémes, mangós szelet elkészítése:

  • A rizsdarát és a kókuszreszeléket főzzük meg a kókuszkrémben és a kókuszitalban a cukorral és a csipet sóval.
  • Tegyük félre hűlni.
  • Én konyhai robotgéppel verem fel a tojásokat a cukorral és csipet sóval.
  • Kemény habos lesz, de természetesen külön is felverhető a fehérje és a tojássárgája is.
  • A kemény habra szitálom át a sütőporral kevert lisztet.
  • Óvatosan keverem össze, hogy a hab ne essen össze.
  • Előmelegített 175 C-os sütőbe tesszük majd a tésztát a sütőpapírral bélelt közepes méretű tepsibe.
  • Süssük készre kb. 20-25 perc alatt.
  • Sütési idő függ a sütőnktől!
  • Érdemes a vége előtt tűpróbával ellenőrizni a tésztát.
  • A kihűlőben lévő rizsdarás-kókuszos masszát kevergessük meg időnként.
  • Verjük fel a növényi habalternatívát, amikor már majdnem kemény adjuk hozzá a porcukrot.
  • Keverjük össze óvatosan a habot és a rizsdarás-kókuszos krém alapot.
  • Tegyük hűtőszekrénybe hűlni, összeállni.
  • Közben kisült a piskóta.
  • Hagyjuk kihűlni.
  • Közben a mangót a cukorral, sóval és a csipet sóval kezdjük el forralni.
  • Ha már jó puha a gyümölcs, vegyük le a tűzről az edényt!
  • Óvatosan, forró az edény!
  • Szórjuk az agar-agart és botmixerrel a tűzön pürésítsük össze.
  • Egyet forraljunk rajta.
  • Tegyük félre hűlni.
  • A teljesen kihűlt piskótát vágjuk hosszában ketté.
  • Az alsó lapot töltsük meg a habos rizsdarás-kókuszos krémmel.
  • Tegyük rá felső piskótalapot.
  • A közben már majdnem kihűlt, de nem megdermedt mangópürét egyenletesen oszlassuk el a tetején.
  • Tegyük hűtőszekrénybe dermedni.
  • Szeletelve tálaljuk.

Jó étvágyat kívánok!

Nehézségi szint: kezdő

Elkészítési idő: 40 perc + pihentetés

(recept tápértékszámítása folyamatban)

gluténmentes kókuszkrémes, mangós szelet tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.

gluténmentes kókuszos, mangós szelet recept

gluténmentes kókuszos, mangós szelet recept

Kategória: , ,