Padlizsános quinoa-rizottó – gyors vitamindús ebéd
- 200 g padlizsán (1 kisebb darab)
- 2 evőkanál olívaolaj
- 100 g quinoa
- 1 db lilahagyma
- 2 db paradicsom
- 100 g tonhalkonzerv (130 grammos konzervet vegyünk!)
- só, bors, szárított zöldfűszerek
- friss bazsalikom
Elkészítés:
- A sütőt 180°C-ra előmelegítjük. Egy tepsire sütőpapírt terítünk.
- A quinoát előkészítjük: egy pohárban kimérünk 100 g quinoát, majd szűrő segítségével alaposan átmossuk, hogy a saponin réteget eltávolítsuk róla.
Ezután a quinoát egy kis lábosba tesszük és a pohár segítségével felöntjük kétszeres mennyiségű vízzel és feltesszük főni.
Amikor elkezd forrni, lejjebb vesszük a lángot takarékra és fedő alatt puhára főzzük kb. 15-20 perc alatt. - Míg a quinoa fő, előkészítjük a többi hozzávalót is.
- Egy evőkanál olajat elkeverünk egy csipet sóval és egy kevés őrölt borssal.
- A padlizsánt megmossuk, 0,5-1 cm vastag szeletekre vágjuk, ecset segítségével vékonyan mindkét oldalát megkenjük az előkészített olívaolajjal, majd a sütőpapírra helyezzük a karikákat.
- Behelyezzük az előmelegített sütőbe és 20 percig sütjük, amíg szépen meg nem puhulnak és barnulnak a szeletek.
- Egy serpenyőbe felteszünk melegedni 1 evőkanál olajat.
- A paradicsomot apró kockákra vágjuk, majd az enyhén felmelegített olajra tesszük.
- A lilahagymát vékony csíkokra vágjuk és a lecsöpögtetett tonhallal együtt a paradicsomhoz adjuk, majd sóval, borssal és zöldfűszerekkel ízesítjük, és időnként átkeverve pár perc alatt készre főzzük a szószt.
- Amikor a quinoa puhára főtt, keverjük hozzá a paradicsomos masszához, majd óvatosan adjuk hozzá a megsütött padlizsánt is. Az egészet hagyjuk takaréklángon 2-3 percig, hogy az ízek összeérjenek.
- Tálaláskor szórjuk meg friss bazsalikommal.
Elkészítési idő: 45 perc
Nehézségi szint: kezdő
Jó étvágyat kívánunk hozzá!
A quinoa-rizottó receptet, és a fotót Dékei Zóra, dietetikus készítette, Klima Anita dietetikus, egészségügyi szakértő lektorálta, a www.glutenerzekeny.hu oldal tulajdonosa jelenítette meg.
- Recept címke: bazsalikom Dardanel halételek lila hagyma olívaolaj padlizsán paradicsom quiona tonhal konzerv