Miért ne függesszük fel a gluténmentes diétát?
Bizonyára sokak találkoztak már hasonló mondatokkal, kérdésekkel, kísértésekkel:
- Csak egy pici van benne, azzal nem lehet baj.
- Ennyi biztos nem fog ártani.
- Akkor te egy szelet kenyeret sem ehetsz meg?
- Csak a sütemény alapja lisztes.
- Az nem elegendő, ha leszedjük róla a panírt?
- Lemossuk róla a mártást, úgy jó lesz a hús?
És hasonló laikusoktól származó mondatok tudják elszomorítani, majd a későbbiekben megmosolyogtatni a gluténmentesen diétázókat.
De vajon tényleg, mi a helyzet ezekkel az ételekkel?
Miért nem felfüggeszthető fel egy-egy alkalommal sem a gluténmentes diéta, és mondható az, hogy
Najó, egy-egy félrelépéstől még csak nem lesz bajom tényleg!?
Elképzelhető, hogy a gluténtartalmú étel elfogyasztása után nem tapasztalunk közvetlenül tüneteket, ezért úgy gondoljuk, nem fontos a teljes gluténmentesség, azonban ez nem így van. Van akinél több hétbe-hónapba is beletelhet, míg a valódi tünetek megjelennek, azonban ne feledkezzünk meg arról, hogy attól mert érezhető tünetet nem tapasztalunk, szervezetünket folyamatosan károsítjuk.
Képzeljük el ezt a folyamatot úgy, mint egy üres poharat, amelyet folyamatosan töltünk fel folyadékkal.
A helyesen diétázók “gluténmentes” szervezetét tekinthetjük az üres pohárnak. Ha mindig csak apránként, egyszer-egyszer követünk el diétahibát, poharunk folyamatosan töltődik, de valójában sosem tudjuk, hol áll a töltöttségi szintje, csak akkor ha már túltöltődött és a tünetek is megjelennek.
Ne kísérletezzünk, ne feszegessük szervezetünk határait! Soha ne kövessünk el diétahibát!
Gluténérzékenyek számára már kis mennyiségű gluténtartalmú étel is káros, ugyanis a szervezetbe bekerülő glutén aktivizálja immunrendszerünket, amely hatására elindul az autoimmun folyamat és a transzglutamináz enzim felszaporodik (ezt használják a biztonságos diagnózishoz is).
Az autoimmun folyamat következtében a vékonybél felületén található bélbolyhok elkezdenek károsodni, és a tápanyagok felszívódása zavart szenved. Az így kialakult tápanyaghiányos állapot számos betegség kialakulásában szerepet játszhat. Az ismert emésztőrendszeri tüneteken kívül számtalan más problémát is észlelhetünk.
- vérszegénység
- krónikus fejfájás
- hölgyek esetében menstruációs problémák, meddőség
is lehetnek a helytelen diéta következményei, de más,
- autoimmun betegségek,
- súlyos esetben daganatos betegségek is kialakulhatnak
folyamatos tudatos, vagy tudat alatti diétahibák miatt.
A gluténérzékenység nem játék.
A szervezet teljesen “gluténmentesítése” elengedhetetlen ahhoz, hogy az életműködésünkhöz szükséges feladatokat gond nélkül el tudják látni szerveink.
Ahogyan már mi is többször írtunk róla, – de fontos kiemelni, hogy – a helyesen, változatosan gluténmentesen diétázó “lisztérzékenyek” nem tartoznak nagyobb egészségügyi kockázati csoportba a betegségek kialakulását tekintve, mint korosztályuknak más, nem cöliákiás tagja, azonban a helytelenül diétázóknál valóban nagyobb az esély egy-egy társbetegség kialakulására.
A gluténérzékenység egyetlen ma ismert kezelési módja
az élethosszig tartó, szigorú gluténmentes diéta. Amennyiben a gluténmentes diétával kapcsolatban kérdése merülne fel, kérdezze dietetikus szakértőnket, aki néhány munkanapon belül választ ad a kérdésekre. A korábban feltett és szakértőink által megválaszolt kérdéseket itt megtalálhatja weboldalunkon.
Gluténments diéta korrekt cöliákia diagnózis előtt?
TILOS a diétát elkezdeni a teszt előtt. Ugyanis, amennyiben Ön nem diagnosztizált és úgy folytat gluténmentes diétát, de szeretne bizonyosságot szerezni, hogy valóban cöliákiás-e a gluténérzékenység vizsgálat előtt legalább egy hónappal szüntesse be a diétát, hogy gluténérzékenységi vizsgált ne adjon tévesen negatív eredményt!
Sok olyan vizsgálat létezik ami pénzkidobás.
Mert nem ad értékelhető cöliákia diagnózist. Mely vizsgálatokat érdemes és kell elvégezni? Mivel mutatható ki a cöliákia? Melyik gluténérzékenység vizsgálat mikor alkalmazható? címü cikkünk ezeket foglalja össze.
Kelt:2015.05.19 / Utolsó módosítás: 2021.03.19Kapcsolódó bejegyzések:
DonPepe pizzái nem garantáltan gluténmentesek!
A DonPepe gluténmentes pizzalapokra készített feltétes pizzái NEM gluténmentesek, mert a konyha nem gluténmentes így nagy a kockázata a kersztszennyeződésnek....
Hamarosan lesz gyógyszer a cöliákia kezelésére?
Ismét egy lépéssel közelebb kerültünk a megoldáshoz. A Sanofi cöliákia gyógyszer fejlesztésén dolgozik. Talán néhány év múlva lesz gyógyszer a...
Paleolit táplálkozás és a gluténérzékenység
Milyen különbségek vannak a paleolit táplálkozás és a cöliákiások gluténmentes étrendje között? Mik a paleo étrend veszélyei a gluténérzékenyeknek számára?...
Diétahiba és a kényelmi termékek. Vásároljunk figyelmesen!
Számos olyan kényelmi termék is tartalmazhat glutént vagy a készítése során szennyeződhet gluténnal, amire nem is gondolnánk. Diétahiba lehet a...
Mi az a diétahiba? Kerüljük el! Vásároljunk figyelmesen! 1.
A cöliákia egy olyan betegség, amelyben a legfontosabb a korai felismerés az élethosszig tartó szigorú gluténmentes diéta. Mi az a...
Gluténintoleranciában is egészségesen! 1.
Bizonyára sokan hallottak már, hogy a betegségek közel 70%-nak a kialakulásáért a táplálkozásunk a felelős. Az egészséges táplálkozás kiemelten fontos...
A cukorbetegség (diabetes) és a gluténérzékenység kapcsolata
Minden kutatás ez irányban kimutatta, hogy a cöliákiások körében is fordulnak elő cukorbetegek és a cukorbetegek között is vannak gluténérzékenyek....
Gluténérzékenyeknek kötelező az életmódváltás!
A gluténérzékenység nem gyógyítható. Egyetlen kezelési mód az élethosszig tartó szigorú gluténmentes diéta, amit a betegnek be kell tartania a...
7 lépés a gluténmentes élet felé
Gluténmentes élet akkor kezdődik amikor diagnosztizálják a betegnél a cöliákiát. A kezeletlen gluténérzékenység súlyos következményekkel jár, ezért fontos a diéta...