Kakaós gyümölcstorta – izgalmas nyers gluténmentes sütemény
- Alaphoz:
- 200 g darált dió
- 1 nagy citrom reszelt héja
- 185 g fagyasztott erdei gyümölcs (1 bögre)
- 80 ml olívaolaj
- 2 teáskanál méz
- Krémhez:
- 175 g sótlan pekándió
- 1 citrom facsart leve
- 300 g fagyasztott erdei gyümölcs keverék (vagy málna, eper, stb.)
- 40 g gluténmentes kakaópor
- 2 teáskanál méz
- 2 evőkanál kókuszkrém (kb. 30 ml)
- 80 g kakaóvaj
Elkészítés:
- A pekándiót tegyük egy edénybe, öntsük fel vízzel és áztassuk 2 órán át.
- Az alaphoz a diót daráljuk le. A citromot mossuk meg, reszeljük le a héját, majd keverjük a darált dióhoz.
- Az olajat, a mézet és a fagyasztott gyümölcsöket tegyük az aprítógépbe, majd aprítsuk simára. Keverjük a gyümölcskrémhez a citromhéjas darált diót, majd az így kapott masszát terítsük el egyenletesen egy 22 cm átmérőjű kapcsos tortaformába és helyezzük a fagyasztóba körülbelül 30 percre.
- A krémhez tegyük az összetevőket az aprítógépbe, majd aprítsuk míg krémes állagot nem kapunk. Ha kisebb aprítógépünk van, tegyük először a lecsöpögtetett pekándiót, a frissen facsart citromlevet és a kakaóport, majd azt leturmixolva tegyük át egy másik edénybe. Második körben helyezzük az aprítógépbe a fagyott gyümölcsöket, a mézet és a kókuszkrémet majd ezt is jól turmixoljuk össze.
- Végül keverjük össze a két masszát, majd dolgozzuk bele az enyhén megolvasztott kakaóvajat is.
- Vegyük ki a torta alapját a fagyasztóból, majd helyezzük rá a krémet és osszuk el rajta egyenletesen. A kész tortát tegyük vissza a fagyasztóba tálalásig (1 órára minimum).
- Friss erdei gyümölcsökkel díszítve tálaljuk.
Receptünkben az erdei gyümölcs keverék fekete és piros ribiszkéből, málnából, szederből és áfonyából áll.
Elkészítési idő: 30 perc + hűtés + 2 óra áztatás
Nehézségi szint: kezdő
Jó étvágyat kívánunk hozzá!
Tápanyagtartalom az egész adagra (16 szelet) és egy szeletre vonatkoztatva:
Egész adag | Egy adag | |
Energia | 4433 kcal /18574 kJ | 277 kcal /1160 kJ |
Fehérje | 65 g | 4 g |
Zsír | 410 g | 25,6 g |
Szénhidrát | 125 g | 7,8 g |
Élelmi rost | 71 g | 4,4 g |
A gluténmentes sütemény tápérték számítása a Nutricomp szoftverével készült.
A receptet és a fotót Dékei Zóra, dietetikus készítette és a www.glutenerzekeny.hu oldal tulajdonosa jelenítette meg.
- Recept címke: citrom dió kakaópor kakaóvaj kókusztejszín méz olívaolaj pekándió vegyes erdei gyümölcs