Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A glutén-intolerancia információs portálja.

Kakaós gyümölcstorta – izgalmas nyers gluténmentes sütemény

Nyers málnás gluténmentes kakaótorta, gluténmentes sütemény receptHozzávalók:

  • Alaphoz:
    • 200 g darált dió
    • 1 nagy citrom reszelt héja
    • 185 g fagyasztott erdei gyümölcs (1 bögre)
    • 80 ml olívaolaj
    • 2 teáskanál méz
  • Krémhez:
    • 175 g sótlan pekándió
    • 1 citrom facsart leve
    • 300 g fagyasztott erdei gyümölcs keverék (vagy málna, eper, stb.)
    • 40 g gluténmentes kakaópor
    • 2 teáskanál méz
    • 2 evőkanál kókuszkrém (kb. 30 ml)
    • 80 g kakaóvaj

Elkészítés:

  • A pekándiót tegyük egy edénybe, öntsük fel vízzel és áztassuk 2 órán át.
  • Az alaphoz a diót daráljuk le. A citromot mossuk meg, reszeljük le a héját, majd keverjük a darált dióhoz.
  • Az olajat, a mézet és a fagyasztott gyümölcsöket tegyük az aprítógépbe, majd aprítsuk simára. Keverjük a gyümölcskrémhez a citromhéjas darált diót, majd az így kapott masszát terítsük el egyenletesen egy 22 cm átmérőjű kapcsos tortaformába és helyezzük a fagyasztóba körülbelül 30 percre.
  • A krémhez tegyük az összetevőket az aprítógépbe, majd aprítsuk míg krémes állagot nem kapunk. Ha kisebb aprítógépünk van, tegyük először a lecsöpögtetett pekándiót, a frissen facsart citromlevet és a kakaóport, majd azt leturmixolva tegyük át egy másik edénybe. Második körben helyezzük az aprítógépbe a fagyott gyümölcsöket, a mézet és a kókuszkrémet majd ezt is jól turmixoljuk össze.
  • Végül keverjük össze a két masszát, majd dolgozzuk bele az enyhén megolvasztott kakaóvajat is.
  • Vegyük ki a torta alapját a fagyasztóból, majd helyezzük rá a krémet és osszuk el rajta egyenletesen. A kész tortát tegyük vissza a fagyasztóba tálalásig (1 órára minimum).
  • Friss erdei gyümölcsökkel díszítve tálaljuk.

Receptünkben az erdei gyümölcs keverék fekete és piros ribiszkéből, málnából, szederből és áfonyából áll.

Elkészítési idő: 30 perc + hűtés + 2 óra áztatás

Nehézségi szint: kezdő

Jó étvágyat kívánunk hozzá!

Tápanyagtartalom az egész adagra (16 szelet) és egy szeletre vonatkoztatva:

Egész adag Egy adag
Energia 4433 kcal /18574 kJ 277 kcal /1160 kJ
Fehérje 65 g 4 g
Zsír 410 g 25,6 g
Szénhidrát 125 g 7,8 g
Élelmi rost 71 g 4,4 g

A gluténmentes sütemény tápérték számítása a Nutricomp szoftverével készült.

A receptet és a fotót Dékei Zóra, dietetikus készítette és a www.glutenerzekeny.hu oldal tulajdonosa jelenítette meg.

Kategória: , ,

Ad