Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A glutén-intolerancia információs portálja.

Erdei gyümölcsös mogyorókrémtorta

Gluténmentes torra erdei gyümölcsökkel és mogyorókrémmelHozzávalók egy 16 szeletes gluténmentes tortához:

  • Tésztához:
    • 6 db M-es méretű tojás
    • 40 g kukoricaliszt (3 evőkanál)
    • 30 g darált mogyoró (3 evőkanál)
    • 100 g porcukor (6 evőkanál)
    • 1 teáskanál sütőpor
  • Krémhez:
    • 500 g mascarpone krémsajt
    • 500 g habtejszín
    • 2 csomag gluténmentes habfixáló
    • 3 evőkanál mogyorókrém (150 g pl. Nutella)
    • 500 g vegyes erdei gyümölcs
    • 3 evőkanál porcukor (kb. 50 g vagy néhány csepp folyékony édesítőszer)

Mielőtt bárki is megijedne, mai gluténmentes receptünk könnyedén elkészíthető, a leírás hosszabb csupán!
A torta alapja egy hagyományos piskótatészta, melyet egy kevés darált mogyoróval bolondítottunk meg, az összeállításhoz pedig kétféle krémet készítettünk.
Egyik egy gyümölcsös krém, mely a torta belsejében található, a másik pedig a mogyorós krém, amellyel kívülről vontuk be.

Az alap összeállítása:

  • A sütőt melegítsük elő 160.
  • A tésztához a tojásokat mossuk meg, egyesével üssük fel, majd válasszuk szét sárgájára és fehérjére.
  • A sárgáját verjük fehéredésig majd adjuk hozzá a porcukrot.
  • A tojás fehérjét verjük kemény habbá, majd óvatosan adjuk hozzá a kihabosított sárgájához.
  • A liszteket keverjük össze, majd szitáljuk rá a masszára és óvatosan keverjük össze.
  • A kész masszát öntsük egy kerek tortaformába, majd helyezzük a sütőrács közepére és süssük készre kb. 25 perc alatt. Vigyázzunk, hogy a sütőt ne nyitogassuk ki, mert a tészta összeeshet.
    Ha elkészült (tűpróbával ellenőrizzük), vegyük ki a sütőből és hagyjuk kihűlni.
  • Mialatt a tészta sül, készítsük el a krémeket.

A krémek összeállítása:

  • Ha fagyasztott erdei gyümölccsel dolgozunk, akkor a torta készítése előtt pár órával vegyük ki a fagyasztóból és hagyjuk felengedni, majd jól csepegtessük le
    Friss gyümölcs esetében mossuk meg a gyümölcsöket és tegyük egy szűrőbe, hogy jól lecsepegjenek.
  • A krémekhez verjük fel kemény habbá a jól behűtött hideg habtejszínt. Mielőtt teljesen kemény hab lenne, adjuk hozzá a habfixálót is.
  • A mascarpone sajtot habosítsuk ki, majd fokozatosan adjuk hozzá a felvert tejszínhabot és keverjük simára. Ekkor az elkészült krémet válasszuk ketté.
  • A krém felét keverjük ki az alaposan lecsöpögtetett gyümölcs felével és keverjük simára. Ízlés szerint adjunk hozzá porcukrot (kb. 3 evőkanál elegendő, vagy ennek megfelelő mennyiségű folyékony édesítőszerrel is dolgozhatunk.) Ha a krém elkészült, tegyük be a hűtőbe a felhasználásig.
  • A krém másik felét tegyük be a hűtőbe szintén.

A torta összeállítása:

  • Az elkészült piskótát vágjuk három egyenlőre részre, majd szedjük szét a lapokat. (Ha jó magasra nő a tészta, akár 4 rétegre is vágható!)
  • Az első lapot helyezzük rá egy szép süteményes tálra, majd kenjük meg bőven a gyümölcsös krémmel. Helyezzük rá a következő lapot, majd ezt is kenjük meg a krémmel, végül tegyük rá a 3. tortalapot is. Ha maradt még a krémből, tálaláskor felszolgálhatjuk azt is a torta mellé, de magában is finom édesség!
  • Vegyük ki a hűtőből a krém másik felét, majd adjunk hozzá 3 evőkanál mogyorókrémet és keverjük simára.
  • Az így elkészített krémmel fedjük be az egész tortát. A tetejére kenhetjük jó vastagon, az oldalán meg egy kés segítségével dolgozzuk el, hogy szép esztétikus legyen a torta, majd tegyük az egészet legalább 1 órára a hűtőbe, hogy a külső réteg is kissé megdermedhessen rajta.
  • Tálalás előtt halmozzuk rá a maradék erdei gyümölcsöt és már vághatjuk is!

Elkészítési idő: 2 óra

Nehézségi szint: Kezdő

Jó étvágyat kívánunk hozzá!

Az ünnepi gluténmentes torta receptjét, és a fotóját Dékei Zóra, dietetikus készítette és a www.glutenerzekeny.hu oldal tulajdonosa jelenítette meg.
A recept szabadon felhasználható, de tovább adás, máshol történő megjelenítés esetén, az előző mondatot kötelező feltüntetni, a felsoroltak tulajdonjogát tiszteletben tartva!

Kategória: ,