Meleg sütőtökös lencsesaláta – őszi színes ebéd a borús délutánokra
- 150 g lencse
- 200 g sütőtök
- 1 teáskanál (4,5 g) napraforgóolaj
- 120 g spenót
- 10 g tökmag
- 200 g csirkemell
- 2 gerezd fokhagyma
- só, bors, rozmaring
Elkészítés:
- A lencsét minimum 2 órán át áztassuk be annyi vízbe, amennyi ellepi, majd ugyanebben a vízben tegyük fel főni, és főzzük puhára kb. 20 perc alatt.
- A sütőtököt pucoljuk meg, majd vágjuk fel 2 x 2 cm-es kockákra.
- Az olajat kezdjük el melegíteni a serpenyőben, majd adjuk hozzá a felkockázott sütőtököt és folyamatosan kevés vizet aláöntve pároljuk puhára. Mikor a sütőtök már majdnem megpuhult, adjuk hozzá a megmosott, száraitól megtisztított spenótot, a fokhagymanyomón áttört fokhagymát, valamint fűszerezzük sóval, borssal. Időnként megkeverve pároljuk puhára a zöldségeket. Az elkészült lencsét szűrjük le, majd keverjük hozzá a megpuhult spenótos sütőtökhöz.
- A csirkemelleket mossuk meg, enyhén klopfoljuk ki, fűszerezzük be sóval, borssal és rozmaringgal, majd grill serpenyőben vagy rácson hirtelen süssük ki mindkét oldalát ropogósra.
- A tökmagot száraz serpenyőben 2 perc alatt pirítsuk meg.
- Az elkészült meleg salátát tálaljuk ki tányérokra, majd terítsük rá a kész hússzeleteket és szórjuk meg a pirított tökmagokkal.
- Melegen tálaljuk.
Jó étvágyat kívánunk hozzá!
Elkészítési idő: 2 óra áztatás + 30 perc
Nehézségi szint: kezdő
Tápanyagtartalom egy adagra vonatkoztatva:
Energia | 333 kcal / 1392,7 kJ |
Fehérje | 32,6 g |
Zsír | 5,1 g |
Szénhidrát | 38,9 g |
Élelmi rost | 6,7 g |
A sütőtökös lencsesaláta receptet és a fotót Dékei Zóra, dietetikus készítette és a www.glutenerzekeny.hu oldal tulajdonosa jelenítette meg.
A recept szabadon felhasználható, de tovább adás, máshol történő megjelenítés esetén, az előző mondatot kötelező feltüntetni, a felsoroltak tulajdonjogát tiszteletben tartva.
- Recept címke: csirkemell étolaj fokhagyma IR barát GM receptek lencse spenót sütőtök tökmag