Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A glutén-intolerancia információs portálja.

Gluténmentes kürtőskalács – klasszikusok rovatunk újabb gyöngyszeme

Nem sokan készítenek gluténmentes kürtőskalácsot. Ennek oka, hogy nehéz rávenni a tésztát arra, hogy rajta maradjon a formán. Nekünk többszöri nekifutás után sikerült. Külön büszkék vagyunk rá, hogy Mona nem kész gluténmentes lisztkeveréket használt, hanem alternatív gluténmentes liszteket és sikérhelyettesítőt alkalmazott és nem használt finomított cukrot.

Hozzávalók 3 db vékonyabb, vagy 4 db mini, vékony kürtőskalácshoz:gluténmentes kürtőskalács recept

  • 15 dkg rizsliszt
  • 10 dkg barna rizsliszt
  • 8 dkg burgonyakeményítő
  • 3 dkg tápióka keményítő
  • 2 dkg kölesliszt
  • 1 dkg útifű maghéj őrlemény (sikérhelyettesítő)
  • 5 dkg margarin
  • 1 db közepes méretű (M-es) tojás
  • 2 dkg édesítőszer (* 1:5)
  • 1 csomag gluténmentes porélesztő
  • 2 dl kéz-meleg víz vagy rizsital

Megforgatáshoz:

  • étolaj a kenéshez
  • édesítő, vagy fahéjas édesítő, vagy dió, vaníliás édesítő

* 1 adag édesítőszer 5 adag cukor édesítő erejének felel meg.

Elkészítés:

  • A porélesztőt kézmeleg vízben feloldjuk, a margarint megolvasztjuk.
  • A száraz alapanyagokat (kivétel élesztős víz) egy tálban összekeverjük, majd hozzáadjuk a margarint, és a tojást, összedolgozzuk, majd hozzáadjuk az élesztős vizet, alaposan kidolgozzuk, és 40 percig meleg helyen pihentetjük.
  • Kelesztés után három részre osztjuk a tésztát, majd enyhén rizslisztes lapon kinyújtjuk és felvagdossuk csíkokra.
    gluténmentes kürtőskalács sütés
  • Az üres colás dobozokat alufóliába csavarjuk, majd vékonyan beolajozzuk.
    gluténmentes kürtőskalács sütés
  • A tésztacsíkokat rátekerjük a dobozokra. A csíkokat tehetjük egymásra is, hogy teljesen betakarjuk, majd beleforgatjuk édesítőszerbe (vagy ízesített édesítőbe, pl. fahéjas, vaníliás stb.)
  • Sütőpapíros tepsire állítjuk, majd 180 °C fokra előmelegített sütőben kb. 20-25 perc alatt megsütjük.

TIPP: Hogy ne csússzon le a tészta, az első 3-5 percben süssük fektetve, majd állítsuk fel, és így süssük tovább!!!

Nehézségi szint: haladó

Elkészítési idő: kb. 125 perc

A dietetikus javaslata: kürtöskalács receptünk magas szénhidrát tartalma miatt fogyasszuk mértékkel!

Tápanyagtartalom az egész tésztában 4 darab esetén
1 db. kürtőskalács
(kb. 125 g)
3 darab esetén
1 db kürtőskalács
(kb. 167 g)
Energia 1636,2 kcal / 6823 kJ 409 kcal / 1705,8 kJ 545,6 kcal / 2275,1 kJ
Fehérje 24,5 g 6,1 g 8,2 g
Zsír 30,8 g 7,7 g 10,3 g
amelyből telített zsírsavak 7,2 g 1,8 g 2,4 g
Szénhidrát 304,7 g 76,2 g 101,5 g
amelyből cukrok 9,8 g 2,5 g 3,3 g
Élelmi rost 13,1 3,3 g 4,4 g

A gluténmentes kürtőskalács recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.

Kategória: , , , ,