Gluténmentes brownie karácsonyfák
Karácsony előtt egy héttel egy igazi csokis csodát készített Vica, amit a családi ebédeken, vacsorákon gluténmentes desszertként lehet felszolgálni. Mind ízre, mind kinézetre tökéletes, igazi karácsonyi sütemény!
Hozzávalók:
Brownihoz:
- 250 g gluténmentes étcsoki
- 200 ml olaj (napraforgó)
- 5 közepes méretű (M-es) tojás
- 350 g kristálycukor
- 200 g rizsliszt
- 1 teáskanál (4 g) gluténmentes sütőpor
- csipet só
- 1 teáskanál (5 ml) vanília aroma vagy ½ rúd vanília pépje
Krémhez a díszítéshez:
- 200 g gluténmentes fehér csoki
- 100 ml * laktózmentes tejszín
- 40 g * laktózmentes vaj
- zöld ételfesték (gluténmentes)
Elkészítés:
- 160 °C-ra melegítsük elő a sütőt, amíg elkészítjük a masszát
- az étcsokit tördeljük pici darabokra egy edénybe, majd adjuk hozzá az olajat és vízgőz felett olvasszuk meg
- a tojást a cukorral verjük fel jó habosra, majd ehhez óvatosan adjuk hozzá az olvasztott csokit
- ehhez a csokis krémhez adjuk hozzá a rizslisztet, a sütőport, a sót és a vaníliát
- az egészet keverjük egynemű masszává
- vajjal kenjük ki a tepsit és egyengessük bele a masszát, hogy szép sima legyen
- az előmelegített sütőben kb 30 percig sütjük
- a tortát hagyjuk kihűlni teljesen, majd szeleteljük fel háromszög alakban
- amíg sül a brownie, addig készítsük el a krémet hozzá, amivel majd díszítjük az elkészült süteményt
- a vajat és a fehér csokit alacsony lángon, folyamatos kevergetés mellett olvasszuk meg
- ahogy megolvadt, adjuk hozzá a tejszínt és az ételszínezéket
- hagyjuk teljesen kihűlni a krémet, majd tegyük habzsákba és kedvünkre díszíthetjük vele a háromszögre vágott süteményeket
Én karácsonyfának díszítettem fel a browniekat, amit kicsit leegyszerűsítettem. Egy csíkban húztam végig a süteményen a krémet, majd kis tortagyöngyökkel és ehető hópihékkel díszítettem. Aranyos, jópofa kis desszert lett belőle.
- előkészület: kb 10 perc
- sütés: 30 perc
- utómunka: kb 20 perc
Tápanyagtartalom 1 darabban | 50 darab készítésekor | 55 darab készítésekor |
Energia | 819,6 kJ / 199,9 kcal | 742,5 kJ / 182,1 kcal |
Fehérje | 1,4 g | 1,2 g |
Zsír | 14,1 g | 12,9 g |
amelyből telített zsírsavak | 3,3 g | 3,0 g |
Szénhidrát | 15,4 g | 14,0 g |
amelyből cukrok | 11,3 g | 10,3 g |
Élelmi rost | 0,5 g | 0,3g |
A gluténmentes brownie recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
* Laktózintolerancia és cöliákia együttes fennállása esetén figyelni kell a gluténmentesség mellett arra is, hogy az összetevők laktózmentesek is legyenek!
- Recept címke: cukor étolaj gluténmentes brownie gluténmentes étcsokoládé karácsonyi GM receptek rizsliszt sütőpor tejszín tojás vaj vanília