Zserbós gluténmentes kalács – édesítőszerrel
Aki ételintoleranciával él, táplálék allergiával küzd, az már biztosan hallott Monáról, az Élet az ételallergiával blog szerzőjéről. Mivel saját maga és kislánya is érintett, számos ötletes és persze mentes receptet készített, amelyekből összeállított második receptes-könyve a napokban jelent meg. Ez a gluténmentes kalács recept is szerepel a könyvben!
Hozzávalók 10-12 szeletes kalácshoz:
- 18 dkg gluténmentes kenyérliszt
- 15 dkg gluténmentes süteményliszt
-
3,3 dl víz
- 0,5 evőkanál útifűmaghéj
- 1 csomag porélesztő (7 g)
- csipet só
- 4 dkg édesítőszer
- 4 dkg margarin
Töltelékhez:
- 20 dkg cukormentes házi baracklekvár
- 20 dkg darált dió
Elkészítés:
- A tészta hozzávalóit alaposan eldolgozzuk, majd hagyjuk kelni egy órát.
- A tésztát gluténmentes liszttel meghintett lapra tesszük és háromfele osztjuk.
- Kinyújtjuk, majd megkenünk két lapot lekvárral, ebből az egyiket szórjuk dióval is, a harmadik lapot pedig csak dióval szórjuk.
- Majd összefonjuk a lapokat (* itt lehet már variálni a fonásokkal!)
- A kalács tetejét megkenjük tojással (édesítőszeres margarinos vízzel), majd 180 °C fokra előmelegített sütőben kb. 30-40 perc alatt megsütjük.
Elkészítési idő: 120 perc
- előkészítés: 20 perc
- kelesztés: 60 perc
- sütés: 30-40 perc
Nehézségi szint: haladó
* Fonási tippek: 3-as fonás. 3 lapot külön külön megkenünk, feltekerjük és befonjuk. Lehet még egy verzió, úgy hogy két részre osztjuk, az egyiket lekvárral, a másikat dióval kenjük meg és kettőbe csavarjuk!
Tápanyagtartalom | 10 szelet készítésekor |
12 szelet készítésekor |
1 szeletben | 1 szeletben | |
Energia | 1240,2 kJ / 297,4 kcal | 1032,5 kJ / 247,6 kcal |
Fehérje | 6,2 g | 5,1 g |
Zsír | 14,3 g | 11,9 g |
amelyből telített zsírsavak | 1,6 g | 1,3 g |
Szénhidrát | 33,9 g | 28,3 g |
amelyből cukrok | 4,3 | 3,6 g |
Rost | 4,5 | 3,6 g |
A gluténmentes kalács tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: dió édesítőszer élesztő glutén és tejmentes gluténmentes liszt gluténmentes zserbó margarin psyllium rost (útifűmaghéj) sárgabarack lekvár tej - tojás - gluténmentes