Gluténérzékenység, lisztérzékenység, gabonaallergia.

A glutén-intolerancia (cöliákia) információs portálja.

Diós zabkeksz – tökéletes gluténmentes tízórai

Alacsony szénhidráttartalmú ízletes keksz, mely finomított cukor nélkül készült. Kiváló a gluténmentes tízórai csomagba egy natúr joghurt mellé!

Diós gluténmentes zabkeksz - gluténmentes tízórai receptHozzávalók kb. 25 darabhoz:

  • 120 g szobahőmérsékletű vaj *
  • 80 g xilit (nyírfacukor)
  • 150 g darált dió
  • 50 g mandulaliszt vagy darált mandula
  • 50 g gluténmentes zabpehely
  • 1 db közepes méretű (M-es) tojás
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 50 g magas kakaótartalmú gluténmentes étcsokoládé

Elkészítés:

  • A sütőt melegítsük elő 180 °C okra, a tepsit béleljük ki sütőpapírral.
  • A csokoládét mérjük ki, majd konyhakés segítségével vágjuk apróra.
  • A diót mérjük ki, majd késes aprítógépben daráljuk le. Keverjük hozzá a mandulalisztet, a gluténmentes zabpelyhet, a sütőport, a xilitet, a felaprított csokoládét, majd végül adjuk hozzá a megmosott, külön edényben felütött és villával felvert tojást, valamint a szobahőmérsékletű vajat. Dolgozzuk egynemű masszává.
  • A kész masszából diónyi gombócokat helyezzünk egymástól kb. 5 cm-re a tepsire, majd tegyük a sütőbe és 180 °C fokon kb 15-20 perc alatt süssük készre. Jól záródó dobozban akár 2 hétig is eláll – persze ha marad addig.

Cöliákia mellé társult laktózintolerancia esetén használható laktózmentes vaj is! Tudta, hogy a zab is használható a gluténmentes diétában, ha az garantáltan gluténmentes?

Jó étvágyat kívánunk hozzá!

Elkészítési idő: kb. 25 perc

Nehézségi szint: kezdő

Tápanyagtartalom az egész adagra és egy darabra vonatkoztatva (25 db esetében):

Egész adag Egy darab
Energia 2877,4 kcal / 11998,7 kJ 115,0 kcal / 479,9 kJ
Fehérje 56,6 g 2,3 g
Zsír 230,1 g 9,2 g
Szénhidrát 123,3 g 4,9 g
Élelmi rost 16,9 g 0,7 g

A gluténmentes tízórai receptet és a fotót Dékei Zóra, dietetikus készítette és a www.glutenerzekeny.hu oldal tulajdonosa jelenítette meg.

Kategória: , , ,

Ad