Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Ételintolerancia: az öndiagnózis alultápláltsághoz vezethet

öndiagnózis, tápanyaghiányos, cöliákia, gluténérzékenységSzámos cikkünkben téma volt már, hogy mennyire veszélyes és káros, ha nem fordulunk szakemberhez, amennyiben elhúzódó emésztési (vagy akár más) panaszaink vannak.

Sokaknak nincs ideje orvoshoz menni – nekik ajánljuk a magánlaborokat és rendeléseket, ahol nem kell várni, viszont ezek fizetős vizsgálatok – vagy félnek szakemberhez fordulni a panaszaikkal, vagy bizonytalan forrásokból (pl. Internet) saját maguk próbálják meg diagnosztázálni önmagukat.

Javasoljuk pár napon keresztül táplálkozási napló vezetését, majd azzal együtt a háziorvoshoz vagy dietetikus szakértőhöz fordulni panaszainkkal.

Ez igen veszélyes. Egy német nyelvű cikket vettünk át a témával kapcsolatban:

Csak keveseknek van ténylegesen ételintoleranciájuk. Ennek ellenére sokan mellőzik étrendjükből a glutént, illetve más, veszélyesnek tartott összetevőket, mint például a laktózt – ez pedig a legrosszabb esetben alultápláltsághoz vezethet. Ha azt gyanítjuk, hogy valamivel szemben intoleranciánk van, forduljunk orvoshoz!

Christiane Enkeler írása

Amikor valaki azt mondja, hogy ezt vagy azt az élelmiszert nem tolerálja, igen széles skáláról beszélünk.

– mondja Brigitte Mettenbörger kölni táplálkozásgyógyászatra szakosodott általános orvos.

Léteznek

A cöliákia nem allergia

A sikér – a glutén, csak más néven egy fehérje. A cöliákia szövődményeihez tartozik mindenekelőtt a rák. Éppen ezért az olyanok számára, mint Christoph, nagyon fontos a glutén mellőzése.

Mindig nagy hangsúlyt fektettem rá, hogy klasszikus cöliákiával diagnosztizáltak. Ez nem allergia, hanem autoimmun betegség. A gluténérzékenység vagy gluténintolerancia is létezik, mint kórkép, de a cöliákia ezektől teljesen eltérő betegség. A cöliákiát leginkább úgy jellemezhetjük, hogy nem működnek megfelelően a bélbolyhok.

Cristoph ezt úgy vette észre, hogy egy-két havonta visszatérő, egy-két napig tartó nagyon erős hasmenést tapasztalt.

A felfúvódás nem minden esetben utal intoleranciára

A laktózintolerancia tünetei a következők, és hasonlóak: hasfájás, felfúvódás, hasmenés, székrekedés, akár fejfájás. Ezek azonban elég általános jellegű tünetek.

teszi hozzá Mettenbörger doktornő.

Nagyon gyakran csak arról van szó, hogy elrontottuk a gyomrunkat. Az emberek stressz esetén túl gyorsan, túl sokat és túl zsírosan étkeznek, és ez bizony megviseli a gyomrukat. Ilyenkor lehet, hogy csak arra kell odafigyelnünk, hogy okosan étkezzünk, elég időt hagyjunk az étkezésre, jól megrágjuk a falatot – az emésztés ugyanis a szájban kezdődik – és hogy megfelelően állítsuk össze az étrendünket.

Hasonlóképpen a felfúvódás nem minden esetben testi okra vezethető vissza. Ilyenkor akár egy kis nyugalom és odafigyelés is elég. Ez egyben pénztárcakímélő megoldás is lehet.

A gluténtartalmú élelmiszer esetében számos alternatíva létezik

A cöliákia diagnózisakor a bélbiopszia eredménye a döntő, Cristoph is ennek a vizsgálatnak vetette alá magát. A diagnózis nem viselte meg igazán:

Kenyeret, tésztát és hasonlókat már teljesen kukoricaalapú, gluténmentes összetevőkkel is lehet kapni, de a hajdinából, kölesből, amarántból készült termékek is jók. Ilyenkor meglepődik az ember, hogy mennyi mindenből lehet lisztet őrölni: ott van például a gesztenyeliszt, amely a lisztek királynőjének számít, vagy a teffliszt, de rengeteg más is van, amit alternatívaként lehet használni.

Gyanú esetén menjünk el a háziorvoshoz

Fontos, hogy elég élelmi rostot fogyasszunk. Brigitte Mettenbörger, mint általános orvos azt ajánlja, hogy gyanú esetén először keressük fel a háziorvosunkat, hogy nehogy alultápláltság lépjen fel.

Például ha észrevesszük, hogy a panaszok mindig bizonyos élelmiszerek fogyasztása után lépnek fel, ezek jelek. A laktóz- illetve fruktózérzékenységi teszt esetében előző este a rendelőben kell aludni, és ilyenkor már nem szabad dohányozni. A teszt során a páciens szervezetét bizonyos mennyiségű laktózzal vagy fruktózzal terhelik meg. Ezután több órán keresztül figyelik, hogy jelentkeznek-e a tünetek, és hogy növekszik-e a páciens leheletének hidrogéntartalma (hidrogénkilégzési teszt).

A gluténérzékenység teszteléséhez úgynevezett vizsgálószetteket is lehet vásárolni. Azonban Mettenbörger Doktornő ezt inkább nem tanácsolja.

Forrás: deutschlandfunk.de

Szerkesztői megjegyzés:

A cöliákia tesztek egyébként elég pontosak 98%-osak, de legjobb elmenni egy laborba és cöliáka panel vizsgálatot kérni vagy rögtön a háziorvostól beutalót kérni gasztroenterológushoz.

FONTOS: Korrekt cöliákia diagnózis előtt tilos gluténmentes diétát elkezdeni, mert az téves diagnózishoz vezethet!

Gluténérzékenység vizsgálat

törlés


Kapcsolódó bejegyzések:

Mivel mutatható ki a cöliákia? Melyik gluténérzékenység vizsgálat mikor alkalmazható?
Mivel mutatható ki a cöliákia? Melyik gluténérzékenység vizsgálat mikor alkalmazható?

Többféle módszer vizsgálati módszer létezik gluténérzékenység megállapítására. Mikor melyik gluténérzékenység vizgsálatot kell elvégezni? Mi a különbség?

Krónikus fáradtság szindróma és a gluténérzékenység
Krónikus fáradtság szindróma és a gluténérzékenység

Sokaknak ismerősek lehetnek a tünetek: puffadás, hasi görcsök, migrén, feledékenység, krónikus kipihenhetetlen fáradtság. Egy friss kutatás összefüggést talált a gluténérzékenység...

A tudósok felfedezték az cöliákia okát – és a szükséges kezelést
A tudósok felfedezték az cöliákia okát – és a szükséges kezelést

Mint azt tudjuk a cöliákia nem allergia és nem is ételintolerancia, mint ahogy azt tévesen gondolják. A "lisztérzékenység" egy autoimmun...

Magasabb adókedvezmény gluténérzékenyeknek 2018-ban is!
Magasabb adókedvezmény gluténérzékenyeknek 2018-ban is!

Még nem hallott róla? Nem veszi igénybe a gluténérzékenyeknek járó személyi adókedvezményt? Ha igazoltan cöliákiás, éves szinten több tízezert forint...

, , , , ,