Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A glutén-intolerancia információs portálja.

Áfonyás gluténmentes minitorták

áfonyás gluténmentes minitorta receptHozzávalók kb. 6 db gluténmentes minitortához:

A tésztához:

  • 100 g Glutenix Alfamix gluténmentes lisztkeverék
  • 30 g cukrozatlan gluténmentes kakaópor
  • 65 g hideg vaj
  • 1 db közepes méretű (M-es) tojás
  • 35 g porcukor
  • 3g vaníliás cukor (púpozott mokkáskanál)
  • 1/4 tasak sütőpor

A krémhez:

  • 100 g natúr krémsajt
  • 100 g gluténmentes fehér csokoládé
  • 1 közepes méretű citrom reszelt héja
  • 60 g habtejszín

A tetejére:

  • 35-30 dkg áfonya/málna

A forma kikenéséhez:

  • kevés vaj és kakaópor

Elkészítés:

  • A tésztához a vajat elmorzsoljuk a cukorral, a kakaóporral és a lisztkeverékkel, majd hozzáadjuk a többi alapanyagot és gyors mozdulatokkal összegyúrjuk.
  • Folpackba csomagoljuk és hűtőbe tesszük kb. fél órára.
  • Ha letelt az idő, elővesszük a hűtőből – ha ragad, adjunk még hozzá egy pici kakaóport – majd béleljünk ki vele kisebb – kivajazott és kakaóporral körbeszórt – sütőformákat. Villával alaposan megszurkáljuk a tésztát, majd 180 °C fokos sütőben 10-15 percig sütjük.
  • Ha kész, hagyjuk teljesen kihűlni.
  • Ha kihűlt, vegyük ki a sütőformából és készítsük el a krémet:
    A krémhez a tejszínt felmelegítjük egy lábasban, majd beletördeljük a fehér csokit és hozzáadjuk a citrom reszelt héját. Alacsony lángon, folyamatos kevergetés mellett addig melegítjük-keverjük, míg a fehér csoki teljesen el nem olvad.
  • Ha kész, lehúzzuk a tűzhelyről és hűlni hagyjuk.
  • Ha teljesen kihűlt, hozzáadjuk a krémsajtot és alaposan összekeverjük. Az így kapott krémet a kihűlt sütialapokba kanalazzuk, majd hűtőbe tesszük legalább 1 órára.
  • Ha megdermedt a krém, friss áfonyával/málnával tálaljuk.

Elkészítési idő: 50 perc + pihentetési idők

Nehézségi szint: haladó

Tápanyagtartalom az egész adagra(6 adag) és egy darabra vonatkozólag

Egész adag Egy darab
Energia 2417 kcal /10117 kJ 403 kcal /1686 kJ
Fehérje 40,5 g 6,8 g
Zsír 135,5 g 22,6 g
Szénhidrát 247,7 g 41,3 g
Élelmi rost 40,2 g 6,7 g

A gluténmentes minitorta recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel, Dékei Zóra, weboldalunk dietetikusa végezte el.

 

Kategória: ,