Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Házi barackszósz – avagy lekvár cukor nélkül egy kis csavarral

Mit tegyünk, ha túlpuhultak a sárgabarackok a gyümölcsöstálban és már nem adják azt a friss-roppanós gyümölcs élvezetét? Készítsünk belőle lekvárt, szószt vagy dzsemet!

házi barackszószA készítéséhez minél érettebb sárgabarackot használunk fel, annál édesebb lesz az íze. Zselésítőként pedig tegyünk bele chia magot! Ez a mag magas rosttartalmából adódóan hozzájárul ahhoz is, hogy a pépes állagú gyümölcs felszívódását lassítsa, így akár inzulinrezisztenciások, cukorbetegek számára is jó alternatíva lehet!

Hozzávalók 1 üveghez:

Elkészítés:

  • A barackokat mossuk meg, majd távolítsuk el a magokat és vágjuk apróra. (Legjobb, ha túlérett barackokat használunk.).
  • Tegyük egy lábosba, majd kezdjük el lassú lángon főzni úgy, hogy folyamatosan keverjük, nehogy leégjen az alja. Ha a barack jól összeesett, adjuk hozzá a chia magot, keverjük jól át, majd töltsük át egy jól záródó befőttes üvegbe.
  • Az így elkészült lekvárt csavarjuk egy konyharuhába, majd tekerjük rá a tetejét és hagyjuk kihűlni.
  • Felbontás után tároljuk hűtőben!

Jó étvágyat kívánunk!

Elkészítési idő: 20 perc + dunsztolás

Nehézségi szint: kezdő

Tápanyagtartalom egy üvegre vonatkoztatva
Energia 399,6,2 kcal /1663,3 kJ
Fehérje 13,8 g
Zsír 6,2 g
   amelyből telített zsírsavak 0,6 g
Szénhidrát 69,6 g
   amelyből cukrok 44 g
Élelmi rost 28,5 g

A barackszósz receptet és a fotót Dékei Zóra, dietetikus készítette és a www.glutenerzekeny.hu oldal tulajdonosa jelenítette meg.
A recept szabadon felhasználható, de tovább adás, máshol történő megjelenítés esetén, az előző mondatot kötelező feltüntetni, a felsoroltak tulajdonjogát tiszteletben tartva.

Kategória: , , ,