Házi barackszósz – avagy lekvár cukor nélkül egy kis csavarral
Mit tegyünk, ha túlpuhultak a sárgabarackok a gyümölcsöstálban és már nem adják azt a friss-roppanós gyümölcs élvezetét? Készítsünk belőle lekvárt, szószt vagy dzsemet!
A készítéséhez minél érettebb sárgabarackot használunk fel, annál édesebb lesz az íze. Zselésítőként pedig tegyünk bele chia magot! Ez a mag magas rosttartalmából adódóan hozzájárul ahhoz is, hogy a pépes állagú gyümölcs felszívódását lassítsa, így akár inzulinrezisztenciások, cukorbetegek számára is jó alternatíva lehet!
Hozzávalók 1 üveghez:
- 600 g érett sárgabarack
- 20 g chia mag
Elkészítés:
- A barackokat mossuk meg, majd távolítsuk el a magokat és vágjuk apróra. (Legjobb, ha túlérett barackokat használunk.).
- Tegyük egy lábosba, majd kezdjük el lassú lángon főzni úgy, hogy folyamatosan keverjük, nehogy leégjen az alja. Ha a barack jól összeesett, adjuk hozzá a chia magot, keverjük jól át, majd töltsük át egy jól záródó befőttes üvegbe.
- Az így elkészült lekvárt csavarjuk egy konyharuhába, majd tekerjük rá a tetejét és hagyjuk kihűlni.
- Felbontás után tároljuk hűtőben!
Jó étvágyat kívánunk!
Elkészítési idő: 20 perc + dunsztolás
Nehézségi szint: kezdő
Tápanyagtartalom | egy üvegre vonatkoztatva |
Energia | 399,6,2 kcal /1663,3 kJ |
Fehérje | 13,8 g |
Zsír | 6,2 g |
amelyből telített zsírsavak | 0,6 g |
Szénhidrát | 69,6 g |
amelyből cukrok | 44 g |
Élelmi rost | 28,5 g |
A barackszósz receptet és a fotót Dékei Zóra, dietetikus készítette és a www.glutenerzekeny.hu oldal tulajdonosa jelenítette meg.
A recept szabadon felhasználható, de tovább adás, máshol történő megjelenítés esetén, az előző mondatot kötelező feltüntetni, a felsoroltak tulajdonjogát tiszteletben tartva.
- Recept címke: 30 perc alatt chia mag IR barát GM receptek max. 20 perces gluténmentes receptek sárgabarack