Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A glutén-intolerancia információs portálja.

Évának sikerült: gluténmentes Twix házilag

Nagyon régóta szokásunkká vált, hogy tankoláskor megbízzuk apát, hozzon nekünk csokit, amikor fizet. Sára snickerset, én bountyt, apa pedig Twix csokit eszik ilyenkor. Sára minden alkalommal megjegyzi: én is imádtam a Twixet. Ilyenkor a szívem sajdul egy nagyot és csendben majszolja mindenki a saját csokiját.
Egy tankolás alkalmával szöget ütött a gondolat a fejemben: mi miért is ne ehetnénk Twixet??? Eddig minden sikerült, amit kitaláltam, elhatároztam. Tudok kekszet sütni? Igen! Csináltam már karamellás tortát mennyei karamell öntettel? Igen! Tejcsokit pedig tudok olvasztani!

Az elhatározást tett követte, utána pedig a hatalmas boldogság, mi is gluténmentes twixet eszünk!!!
Kohári Éva gluténmentes Twix házilag

Nem mondom, hogy kirakati díszpéldányok lettek, ez a prototípus, a csoki kenésén van még mit gyakorolni, de a Twix életérzés, az íz kárpótol minden kis csoki göböcskéért.

Ebből a mennyiségből 15 db gluténmentes Twix csokit gyártottam

Hozzávalók:

A keksz alaphoz:

  • 200 g Doves farm önkelesztő gluténmentes liszt (ugyan ezt az alapot készítettem már alfa mix lisztből is)
  • 75 g * vaj
  • 25 g porcukor
  • 25 g * mascarpone
  • 1 közepes méretű (M-es) tojás
  • egy csipet só

Karamell öntethez:

  • 150 g kristálycukor
  • 1 evőkanál víz
  • 80 ml * habtejszín
  • pici só

Mártogatáshoz:

  • 300 g gluténmentes tejcsokoládé (én Tibi csokit használtam)

Elkészítés:

  • A keksz hozzávalóit összegyúrjuk, rugalmas tésztát kapunk belőle.
    gluténmentes twix készítés
  • 2 cm vastag téglalapot nyújtunk belőle, sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük és Twix méretű szeletekre vagdossuk, de szorosan egymás mellett hagyjuk. Picit megböködjük fogpiszkálóval a tetejét.
  • 180 °C fokos előmelegített sütőben kb. 30-40 perc alatt addig sütjük, míg a teteje elkezd barnulni.
    twix glutlénmentesen
  • Még melegen, a bevagdosások mellett pizzavágó segítségével szétvagdossuk.
  • Amíg sül a kekszünk, elkészítjük a karamellt.
  • Tegyük egy edénybe a cukrot, és keverjük hozzá a vizet.
    twix glutlénmentesen
  • Közepes tűzön melegítsük addig, míg a cukor felolvad. Ezután kicsit magasabb hőfokon arany barnára karamellizáljuk. (Nem kell kevergetni, csak néha megrázogatni. Tartsuk szemmel, nehogy túl sötét legyen!)
  • Amikor elérte a megfelelő színt, félrehúzzuk, és óvatosan hozzáadjuk a tejszínt, a vajat és a sót.
    twix glutlénmentesen
  • Visszatesszük a tűzhelyre, és alacsony hőfokon folyamatos keverés mellett homogenizáljuk.
  • Ha kihűlt az öntet, jól besűrűsödik. A maradék hetekig eltartható hűtőben, felmelegítve újra folyós lesz.

Összeállítás:

  • A kihűlt karamellt habzsákba, nejlon zsákba tesszük és a kekszcsíkok tetejére nyomjuk.
    gluténmentes twix készítés
  • A tejcsokit apró darabokra törjük és a 2/3 részét vízgőz felett megolvasztjuk. Ha teljesen felolvadt, levesszük a gőzről és hozzákeverjük a maradék 1/3 részét.
    gluténmentes Twix
  • A felolvadt csokit rácsorgatjuk a kekszes karamellre és kanállal bekenegetjük a szélét is.

Ha jól lehűlt, megesszük!  🙂

A képeken dupla adag gluténmentes keksz látható, a feléből a következő recept alapanyaga készült.

Elkészítési idő: 120 perc

Nehézségi szint: haladó

* Laktózérzékenyek használjanak laktózmentes tejtermék változatokat!

Tápanyagtartalom az egészben 15 db. esetén
1 gluténmentes Twix szeletben
Energia 4330 kcal / 18099 kJ 288 kcal / 1204 kJ
Fehérje 36,0 g 2,4 g
Zsír 191,0 g 12,7 g
  amelyből telített zsírsavak 122,1 g 8,1 g
Szénhidrát 587,0 g 39,1 g
  amelyből cukrok 425,9 g 28,4 g
Rost 2,8 g 0,2 g

A gluténmentes Twix szelet recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.

gluténmentes twix készítés | Gluténmentes Íz-Lik

Kategória: , , ,