Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A glutén-intolerancia információs portálja.

Vadas gluténmentesen elkészítve

Vadas csirkemellből spagetti tésztával laktóz- és gluténmentesen elkészítve. Feleségem készítette ezt a remek ebédet egyik hétvégén. Nagyon finom volt.

vada laktóz- és gluténmentesen elkészítveHozzávalók: 2-3 fő részére

  • 1 kisebb csirkemell
  • 4 dl húsleves (esetleg 1 db GM leveskockából)
  • 1 nagyobb répa
  • 1 nagyobb fehérrépa
  • 1/2 kisebb zellergumó
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 mokkáskanál kristálycukor
  • 2 evőkanál mustár
  • 2-3 db babérlevél
  • fél citrom leve és héja reszelve
  • 1 pohár laktózmentes tejföl
  • 1 evőkanál rizsliszt
  • kevés étolaj
  • őrölt bors
  • gluténmentes spagetti tészta (pl. Dialsí)

Elkészítés:

  • A megmosott csirkemellet vékony csíkokra vágjuk, és kevés olajon átpirítjuk (ha a csirkemell a húslevesben főtt, akkor nem kell pirítani).
  • A megtisztított zöldségeket lereszeljük apróra a sajtreszelőn, a vöröshagymát és fokhagymát nagyon apró kockákra vágjuk.
  • A kristálycukrot egy kevés olajon karamellizáljuk, rádobjuk a lereszelt zöldségeket, hagymákat, babérlevelet, kicsit átpirítjuk.
  • Fűszerezzük sóval, borssal és néhány percig dinszteljük, szükség esetén a húslevesből öntünk alá.
  • Ezután rátesszük a csirkemell csíkokat, felöntjük a húslevessel, hozzáadjuk a mustárt, citromlevet, citromhéjat, és készre főzzük.
  • Mielőtt teljesen elkészülne, a tejfölt a liszttel elkeverjük és besűrítjük vele a vadast.
  • Szükség esetén még lehet fűszerezni.
  • Érdemes 1-2 órát állni hagyni, hogy az ízek jobban összeérjenek.
  • Kifőtt spagetti tésztára szedve tálaljuk.

Nehézség: kezdő

Elkészítési idő: 1,5 óra

Tápanyagtartalom
tészta nélkül
az egészben 3 főre
1 adag mártásban
Energia 659 kcal / 4009 kJ 320 kcal / 1338 kJ
Fehérje 94,7 g 31,6 g
Zsír 38,3 g 12,8 g
  amelyből telített zsírsavak 21,2 g 7,1 g
Szénhidrát 52,2 g 17,4 g
  amelyből cukrok 23,4 g 7,8 g
Rost 14,0 g 4,7 g

Vadas gluténmentes tésztával:

Tápanyagtartalom tésztával az egészben 3 főre
1 adag vadasban, tésztával
Energia 1824 kcal / 7624 kJ 608 kcal / 3541 kJ
Fehérje 116,3 g 38,8 g
Zsír 44,3 g 14,8 g
  amelyből telített zsírsavak 21,2 g 7,1 g
Szénhidrát 228,1 g 76,0 g
  amelyből cukrok 23,4 g 7,8 g
Rost 19,8 g 6,6 g

A gluténmentes vadas recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.

Kategória: