Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Fekete erdő képviselője – gluténmentes fánk

gluténmentes képviselőfánk receptKolosFreeFood receptválogatásunk egy ötletes gluténmentes fánk recepttel bővült.

A képviselőfánkot gondoltam újra. Most nagyobb kör alakú fánkokat készítettem, tetejükre mogyoródarabok és sütő álló cukor is. A töltelékük, a fekete erdőhöz híven, meggyes csokoládékrém, és jutott meg belülre (kívülre is) olasz habcsók, ami megkoronázza a Fekete erdő képviselőfánkunkat.

Hozzávalók: (6 db nagyobb karikához)

Képviselőfánk gluténmentes tésztája:

  • 200 g rizsliszt
  • 100 g zsír
  • csipet só
  • 2 dl víz
  • 5 db M-es méretű egész tojás

tészta tetejére:

Meggyes-csokis krémhez:

  • 450 g magozott meggy (most fagyasztott)
  • 400 ml mogyorós növényi ital (bármely növényi ital jó hozzá)
  • 1 csomag csokoládé pudingpor
  • 2 evőkanál kukoricakeményítő
  • 3 evőkanál kristálycukor
  • csipet só
  • 100 ml Alpro kókuszkrém

Olasz habcsókhoz:

  • 35 g tojásfehérje (ez kb. egy db L-es méretű tojásfehérje)
  • 70 g kristálycukor
  • 18 g víz

A gluténmentes képviselőfánk elkészítése:

  • A vízhez szórjuk bele a sót, adjuk hozzá a zsírt. Várjuk meg amíg teljesen felolvad a zsír.
  • Ezután adjuk hozzá a rizslisztet, gyors mozdulatokkal fakanál segítségével egynemű tésztává kavarjuk.
  • Levesszük a tűzhelyről.
  • Egyenként nagyon gyors mozdulatokkal keverjük a tésztába a tojásokat, amíg a tészta fel nem “issza” a tojásokat.
  • Kinyomjuk habzsákból a tésztákat a kívánt méretűekre.
  • A tészta tetejét, csúcsaira picit vízzel megcsippentem, szórtam rá mogyoródarabokat és sütés álló cukrot
  • Majd pihentetjük azokat egy órán át.
  • Megfőzzük a csokoládépudingot, a hagyományos módon
  • Elkeverjük a kristálycukrot egy kevés növényi tejjel, és a pudingporral és a keményítővel
  • A maradék tejet melegítsük meg
  • Majd az egészet főzzük jó sűrűre
  • Amíg kisül a tészta, addig tegyük hűtőbe a krémet.
  • Előmelegített 200 °C-os sütőben aranybarnára sütjük.
  • Ez sütőtől függően kb. 30-35 percig sütjük.
  • Sütés közben ne nyissuk ki a sütő ajtaját, mert összeeshet a fánk.
  • Ha megsültek, hagyjuk a meleg sütőben, teljesen nyitott sütőajtóval.
  • Ha kihűltek a fánkok, kettévágjuk azokat.
  • A magozott meggyet ledaráljuk, én késes aprítóban tettem meg
  • Összekeverjük a meggyet a kész csokoládépudinggal,
  • Majd a meggyes, csokis pudingot fellazítjuk 100 ml kókuszkrémmel
  • Elkészítjük az olasz habcsókot
  • A vízből és a cukorból szirupot főzünk
  • Amikor elolvad a cukor a vízben, akkor elkezdjük verni a habot
  • A tojásfehérje, ha már keményedik, kis adagokban csepegtessük hozzá a forró cukorszirupot, és verjük azzal a tojáshabot
  • Addig ismételjük ezt, amíg el nem fogy a cukorszirup
  • Ha már kihűlt a fánkgyűrű, és a töltelék is, akkor töltsük meg a belsejüket
  • Az olasz habcsókot töltsük be habzsákba, és ebből is nyomjunk kis halmokat a meggyes csokoládés rétegre
  • Ha marad, akkor nyomjunk a fánkjaink tetejére is

Jó étvágyat kívánok!

Nehézségi szint: közepesen bonyolult

Elkészítési idő: 2 óra

Gluténmentes képviselőfánk receptünk tejmentes, így laktózintolerancia és a tejfehérje allergia esetén is beépíthető a gluténmentes diétás étrendbe.

Tápanyagtartalom az egészben 1 db. Fekete erdő karikában
Energia 13423 kJ / 3196 kcal 2237 kJ / 532 kcal
Zsír 142,4 g 23,7 g
  amelyből telített zsírsavak 64,6 g 10,8 g
Szénhidrát 403,8 g 67,3 g
  amelyből cukrok 181,7 g 33,3 g
Rost 6,1 g 1,0 g
Fehérje 52,8 g 8,8 g
3,79 g 0,63 g

gluténmentes képviselőfánk recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.

gluténmentes képviselőfánk recept

gluténmentes képviselőfánk feketer erdős krémmel, habcsókokkal

Kategória: , , ,