Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Gluténmentes fánk édesítőszerrel

Kis Blanka a Gluténmentes gasztronómia rovatunk háziasszonya készítette nekünk ezt a remek gluténmentes receptet:

IR barát gluténmentes fánk receptMost az egyik kedvenc klasszikus receptemet hoztam Nektek. Az eredeti receptet a nagymamámtól kértem el, és ezt alakítottam át gluténmentessé. Nagymamám is imád sütni, talán tőle örököltem ezt a tulajdonságomat, vagy még az ő anyukájától, akit sajnos már nem ismerhettem meg. De az biztos, hogy jól főzött, mert isteni recepteket adott át a nagyimnak, amiket most gluténmentes verzióban én is elkészítettem.

Az első ilyen finomság, egy egyszerű fánk recept, amit nagyon tudok ajánlani, ugyanis gyorsan elkészíthető, és cukormentesen is nagyon finom!

Gluténmentes fánk (hozzáadott cukor- és tejmentes)

Hozzávalók kb. 15 db.

Szóráshoz:

  • Dia Wellness porcukor helyettesítő

Elkészítés

  • Keverjük össze a lisztet az édesítővel, majd alakítsunk ki a liszt közepébe egy kisebb mélyedést. Ebbe mehet a sütőpor, rá a citrom leve, majd a tojás, és a “mandulatej”.
  • Alaposan gyúrjuk össze. Olyan állagot kell kapjunk, mint amikor omlós tésztával dolgozunk.
  • Lisztezett deszkán kisujjnyi vastagságúra nyújtjuk, majd rombusz alakokat vágunk a tésztából, aminek mindkét oldalát forró, bő olajban barnás színűre sütjük.
  • Porcukor helyettesítőbe forgatjuk, és eperlekvárral kínáljuk.

Elkészítési idő: kb. 45 perc

Nehézségi szint: könnyű

Tápanyagtartalom az egészben 15 db. esetén 1 db. fánkban
Energia 4.018 kJ / 959 kcal 268 kJ / 64 kcal
Zsír 14,2 g 0,9 g
  amelyből telített zsírsavak 2,7 g 0,2 g
Szénhidrát 171,6 g 11,4 g
  amelyből cukrok 17,2 g 1,1 g
Rost 14,4 g 1,0 g
Fehérje 30,1 g 2,0 g
3,93 g 0,26 g

Az gluténmentes fánk recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.

gluténmentes fánk recept IR barát

Kis Blanka gluténmentes fánk receptje

Kategória: , , ,