Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Fügés napraforgós gluténmentes gyümölcskenyér

gluténmentes gyümölcskenyér receptKolosFreeFood receptválogatásunk egy gluténmentes gyümölcskenyérrel bővült.

Napok óta igazi ősz van, reggel eléggé csípős hőmérsékletekkel, délután viszont kellemes meleggel. Ilyenkor még talán beérnek az utolsó fügeszemek is a bokrok legtetején. Kaptam egy nagy adaggal ebből a finom gyümölcsből, de mire hazaértem velük, bőven megpuhultak. Így jött az ötlet, hogy miért ne lehessen belőle gyümölcskenyeret készíteni? Dió helyett napraforgóbél került még bele. Az ízeket csak fokozta a fél reszelt kezeletlen citrom héja.

1 tepsi: 20×12 cm gyümölcskenyér forma

Hozzávalók (9 szelethez):

  • 4 db M-es méretű tojás
  • 110 g cukor
  • 150 g friss füge
  • 110 g napraforgóbél
  • 150 ml napraforgó étolaj
  • fél kezeletlen citrom reszelt héja
  • 125 g It’s us Miklo’s Universal Plusz gluténmentes lisztkeverék
  • 1 evőkanál frissen facsart citromlé
  • 1,5 teáskanál szódabikarbóna
  • csipet só
  • ízlés szerint mindenmentes csokidarabok

Forma kikenéséhez:

  • 1 evőkanál ligamargarin
  • 1 teáskanál rizsliszt

A napraforgós fügés gluténmentes gyümölcskenyér elkészítés:

  • A tojásokat habosra keverjük a cukorral, fokozatosan adjuk hozzá a napraforgó étolajat.
  • Daráljuk le a napraforgóbelét, majd a fügéket vágjuk minél apróbbra.
  • Adjuk ezeket is hozzá az étolajos tojáshabhoz.
  • Reszeljük bele a fél citromhéját, csavarjunk ki egy evőkanál levet is, és ezt is öntsük a masszához.
  • Keverjük újra össze kézi habverőgép segítségével.
  • Mehet ezután bele a darált napraforgóbél, és a felaprított füge.
  • Újra keverjük el.
  • A szódabikarbónás, sütőporos lisztet is keverjük a masszánkhoz.
  • Alaposan kimargarinozott és rizsliszttel megszórt, hosszúkás sütőformába öntjük a tésztát. (kenyér, vagy gyümölcskenyér forma nagysága: 20×12 cm)
  • Tészta tetejére szórhatunk csokidarabokat.
  • Előmelegített sütőben (kb. 160 °C) 40 perc alatt megsütjük.
  • Nekem hirtelen elkezdett megpirulni a tésztám, ezért félidőnél egy kis alufóliát tettem rá, úgy sütöttem tovább.

Elkészítés: könnyű

Elkészítési idő: 80 perc

Jó étvágyat kívánok!

Tápanyagtartalom az egészben (9 szelet) 1 szelet fügés napraforgós
gluténmentes gyümöcskenyérben
Energia 12717 kJ / 3028 kcal 1412 kJ / 336 kcal
Zsír 200,7 g 22,3 g
  amelyből telített zsírsavak 35,2 g 3,9 g
Szénhidrát 146,9 g 27,4 g
  amelyből cukrok 151,4 g 16,8 g
Rost 22,4 g 2,5 g
Fehérje 36,3 g 4,0 g
1,09 g 0,12 g

Fügés napraforgós gluténmentes gyümölcskenyér recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el

fügés gluténmentey gyümölcskenyér recept

fügés gluténmentes gyümölcskenyér

Kategória: , ,