Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A glutén-intolerancia információs portálja.

Fügés diós gluténmentes torta – könnyen elkészíthető

fügés gluténmentes torta receptKolosFreeFood receptválogatásunk egy gluténmentes tortával bővült:

Mediterrán hangulatot áraszt magából a frissen szedett füge. Bármikor is eszem ezt a gyümölcsöt a görög, olasz kirándulások jutnak eszembe róla. Szerencsére egyre több piacon lehet vásárolni finom fügét, egész olcsón. Innen jött az ötlet is. Sok-sok hagyományos hasonló receptet olvastam át, mire megszületett ez a receptem.

Hozzávalók 16 szelethez:

  • 150 g darált dió
  • 100 g Doves Farm önkelesztő gluténmentes sütemény lisztkeverék
  • 100 g ligamargarin
  • 50 g Ráma vegán vajhelyettesítő
  • 4 db M-es méretű tojás
  • 150 g kristálycukor
  • csipet só
  • fél kezeletlen narancs reszelt héja
  • 1 evőkanál rizsliszt
  • 11 db friss füge

Töltelék – fügelekvár:

Tetejére:

  • 4 db friss füge, negyedelve

Opcionális:

  • 25 g ligamargarin
  • 75 g fügelekvár

A fügés-diós gluténmentes torta elkészítése:

  • A margarint és a vajpótlót elkeverjük a kristálycukorral.
  • Amikor már szép habos, akkor beleütjük a tojásokat, a sót, a frissen reszelt narancshéjat, és tovább verjük habverővel, egészen habosra.
  • Kimérjük az önkelesztő Doves farm lisztet és a daralát diót.
  • Alaposan elkeverjük a diós, lisztes keveréket a habos nedves összetevőkkel.
  • Egy 22 cm tortaforma alját kibéleljük sütőpapírral, oldalát kikenjük ligamargarinnal.
  • Szórjunk bele egy evőkanál rizslisztet, és lisztezzük be a tortaforma oldalát.
  • Ebbe öntjük bele a tésztánkat.
  • A tészta tetejére tegyük a félbevágott friss fügéket.
  • Előmelegített 170 °C-os sütőben kb. 50 – 60 percig sütjük.
  • Közben elkészítjük a fügelekvárt.
  • A fügéket megmossuk, felvágjuk őket. (most a külső héját is rajta hagytam)
  • Felöntjük 1 dl vízzel, cukorral, sóval, és elkezdjük forralni.
  • Amikor már jól szétfőttek a fügék, botmixerrel pürésítsük tovább a lekvárunkat.
  • Lezárjuk a tűzhelyet, keverjük bele az útifűmaghéjat és keverjük el a lekvárunkat.
  • Közben a kész tortát és a lekvárt is hagyjuk kihűlni.
  • Amikor kihűlt a torta, szeljük ketté, és kenjünk rá egy adag fügelekvárt.
  • (Nekem a fügék szépen besüllyedtek a piskóta közepére)
  • Opcionálisan keverjünk össze lekvárt ligamargarinnal, és díszítsük a tetejét a tortának.
  • Majd negyedre vágott fügét is helyezzünk a tortánkra.

Jó étvágyat kívánok!

Elkészítési idő: 1 óra és a pihentetés

Nehézségi szint: kezdő

Tápanyagtartalom az egészben 1 szelet fügés
gluténmentes tortában
Energia 18325 kJ / 4363 kcal 1146 kJ / 273 kcal
Zsír 220,1 g 13,8 g
  amelyből telített zsírsavak 61,5 g 3,8 g
Szénhidrát 498,3 g 31,1 g
  amelyből cukrok 405,7 g 25,4 g
Rost 47,6 g 3,0 g
Fehérje 66,5 g 4,2 g
2,84 g 0,18 g
diós-fügés gluténmentes torta recept

diós-fügés gluténmentes torta

 

 

 

 

Kategória: , , ,