Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Kakaós gluténmentes fánk

fánk recept gluténmentesenIri mama egy kakaós gluténmentes fánk recepttel bővítette gluténmentes receptgyűjteményünket!

Egyik hagyományos oldalon láttam meg a kakaós fánkot. Nagyon tetszett, kíváncsi voltam hogy milyen? Egy régi receptemet alakítottam át, azzal sütöttem meg. Nagyon finom, mutatós lett. 

Hozzávalók (10 db):

  • 250 g Schär Mix B gluténmentes lisztkeverék
  • 3,5 g GM porélesztő (fél csomag)
  • 30 g cukor
  • csipet só
  • 50 g margarin
  • 1 db tojás sárgája
  • 200 g langyos tej vagy növényi alternatíva
  • 6 g kakaópor + 20 g tej vagy növényi alternatíva

A gluténmentes kakaós fánk elkészítése:

  • Száraz hozzávalókat a kakaópor kivételével tálba mérem elkeverem.
  • Hozzáadom a tojássárgáját, olvasztott margarint, langyos tej egy részét, összeállítom a tésztát.
  • Lehet kézzel, géppel kinek hogy kényelmes.
  • Hozzáteszem a többi tejet, rugalmas tésztát dagasztok.
  • Kakaóport összekeverem a tejjel,tésztához teszem, dagasztom.
  • Konyhapulton duplájára kelesztem.
  • Az igazi fánk lelke a kelesztés.
  • Ne siessük el, érdemes kivárni.
  • Ezután vékonyan liszttel hintett gyúrólapon átgyúrom, óvatosan,elnyújtom 1,5 cm vastagra.
  • 6,5-7 cm átmérőjű szaggatóval kiszúrom a fánkokat.
  • Letakarva ismét kelesztem.
  • 30 perc körül ,jónak tűnik.
  • Ekkor serpenyőben olajat melegítek, ne legyen forró, közepesen meleg legyen.
  • Így nem ég meg a fánk. Torta díszítő csővel kiszúrom a fánkok közepét, többször megfordítom, kisütöm.
  • Nem takarom le fedővel, tökéletesen megnőnek.
  • Papírtörlővel borított tálcára szedem hogy a felesleges olajat felszívja.
  • Vigyázni kell, gyorsan sül.
  • Ami a közepéből kimaradt tészta, összegyúrom, hosszú rudat sodrok belőle, összefonom, kisütöm.
  • Porcukorral, lekvárral, csokiszósszal is fogyasztható, ízlés szerint.
  • De önmagában is nagyon finom.

Jó étvágyat kívánok hozzá 🙂.

Elkészítési idő: 120-150 perc

Nehézségi szint: haladó

Tápanyagtartalom az egészben 1 db .gluténmentes Kakaós fánkban
Energia 5690 kJ / 1358 kcal 569 kJ / 136 kcal
Zsír 33,6 g 3,4 g
  amelyből telített zsírsavak 10,2 g 1,0 g
Szénhidrát 234,6 g 23,5 g
  amelyből cukrok 50,7 g 5,1 g
Rost 15,3 g 1,5 g
Fehérje 20,5 g 2,1 g
5,14 g 0,51 g

A gluténmentes kakaós fánk tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.

gluténmentes fánk recept

gluténmentes kakaós fánk

Kategória: , , ,