Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Gluténmentes keksz variációk

gluténmentes recept kekszIri mama egy vendégváró édes aprósütemény recepttel bővítette gluténmentes receptgyűjteményünket!

Egy tésztából nagyon mutatós, igazi vendégváró falat süteményt tudunk készíteni. Fantázia kérdése, milyen ízűre gyúrjuk be. Gazdagíthatjuk mogyoróval, dióval, pisztáciával, kókuszreszelékkel, citrusok héjával, csokicseppel stb.

Hozzávalók (50 db sütikez):

  • 150 g It’s us Miklós univerzális gluténmentes lisztkeverék cikóriainulinnal
  • 150 g bármilyen gluténmentes sütemény liszt
  • 50 g cukor
  • 1 csipet só
  • 2 db közepes méretű (M -es) tojás
  • 100 g étolaj vagy olívaolaj (mással nem helyettesíthető)
  • 4 g GM sütőpor
  • 6 g útifű maghéj (psyllium rost)
  • 80 g tej (vagy növényi alternatíva)
  • 10 g gluténmentes kakaópor

Tetejére:

  • 15 g tej vagy növényi alternatíva

A gluténmentes keksz elkészítése:

  • Száraz hozzávalókat tálba mérem, elkeverem
  • Hozzáadom a tojást, olajat, elkezdem összeállítani a tésztát. Majd apránként adagolva a tejet. Akkor jó, ha tapintásra az ujjunk nyoma látható a tésztába. Ha másik liszttel készíted, nem biztos, hogy ennyi folyadék elég lesz. Minden lisztnek más a folyadék felvétele!
  • Ha kész a puha, rugalmas a tészta, elfelezem.
  • Az egyik marad fehér, másikba belegyúrom a kakaóport és egy kevés tejet. Innen jöhet a fantáziánk.
    1. Cseresznye nagyságú gombócokat gömbölyítek mind a két színből, váltakozva egymás mellé teszem, míg körbe ér. Közepére is egyet, majd picit összenyomom, hogy ne essen szét. Habkártyával alányúlok, papírral bélelt tepsibe teszem. Szép virág formájú lesz.
    2. Másik változat, dió nagyságú gombócokat gömbölyítek mind a két színből. Egymásra teszem, tenyeremben sodorni kezdem, szépen összeáll egy foltos gombóccá. Ellapítom, mehet a tepsibe
    3. Ujjnyi vastag és hosszú rudat sodrok mind a két színből. Fehéret kinyújtom, közepére teszem a sötétet, feltekerem. Kissé lenyomkodom, két ujjnyi vastagra felvágom. Nagyon mutatós a világos tésztában a sötét.
    4. Ennek ellentéte.
    5. Maradék sötét tésztát vastagabb rúddá sodrom. Világos tésztából kisebb darabokat ráteszek kívülre, picit rányomom hogy ne essen le. Majd óvatosan sodrom, ha jól dolgozunk,foltos lesz ,olyan bocis. Ujjnyi vastag szeletekre vágom.
  • Hirtelen ennyi, nagyon várom ki milyeneket készít.
  • Tejjel lekenem a tetejét, előmelegített sütőben, 180 °C fokon, légkeveréssel 10 percig sütöm.
  • Ha kihűlt zárható dobozban, vagy üvegben tárolom. Nagyon finom, mutatós falat sütemény.

Jó étvágyat kívánok hozzá.

Nehézségi szint: haladó

Elkészítési idő: 45-60 perc

Tápanyagtartalom az egészben 1 db. gluténmentes kekszben
Energia 9503 kJ / 2268 190 kJ / 45 kcal
Zsír 108,2 g 2,2 g
  amelyből telített zsírsavak 19,2 g 0,4 g
Szénhidrát 275,3 g 5,5 g
  amelyből cukrok 62,6 g 1,3 g
Rost 29,4 g 0,5 g
Fehérje 32,2 g 0,6 g
2,34 g 0,05 g

gluténmentes keksz recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.

gluténmentes keksz recept Iri mama

gluténmentes keksz recept variációk Iri mamától

Kategória: , , , ,