Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Sós kalács gluténmentesen – nem csak húsvétra

gluténmentes sós kalács receptIri mama húsvétra egy gyönyörű gluténmentes sós kalácsot sütött

Ez a sós gluténmentes kalács a legjobb amit valaha készítettem 🙂. Az is biztos hogy nem csak ünnep napokon fogom megsütni. Aki elkészíti elégedett lesz vele.

Hozzávalók (14-16 szelethez):

A gluténmentes sós kalács elkészítése:

  • Minden száraz hozzávalót dagasztó tálba mérek, villával vagy kézi habverővel, alaposan elkeverem.
  • Ezután a langyosra melegített tejet, a lágy vajat, tojást és a ricottát belemérem.
  • Dagasztó gép spiráljával elkezdem összeállítani a tésztát, közben fokozatosan adagolom a langyos tejet. Akkor jó a tészta állaga, ha közepesen lágy. Ha más típusú liszttel készítitek, az állagára figyeljetek. A kelttészta picit lágyabb legyen, akkor lesz puha a végeredmény.
  • Mikor elválik az edény falától, 10 percig pihentetem.
  • Addig leolajozom a sütőpapírt, egy 32 x 13 x 7 cm-es formát kibélelem vele.
  • Olajos kézzel gombócokat gömbölyítek a tésztából, kirakosgatom a formát.
  • Lehet kisebb, nagyobb darabokra is gömbölyíteni. Legközelebb, egyben belesimítom, úgy sütöm meg.
  • Konyhapulton duplájára kelesztem. Ez lehet 1 óra, de több is.
  • Most alsó, felső sütési funkcióban, 180 °C fokon sütöttem 35 percen keresztül.
  • Papírral rácsra emeltem, visszatettem még 10 percre sülni.
  • Kiemelem, hűtöm.
  • Azonnal fogyasztható, és/ vagy fagyasztható.

Jó étvágyat kívánok 🙂.

Elkészítési idő: 1,5-2 óra

Nehézségi szint: haladó

A recept tápérték számítása folyamatban.

A gluténmentes sós kalács recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.

Iri mama gluténmentes sós kalács receptje

Iri mama gluténmentes sós kalács receptje

Kategória: , , , ,