Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Battenberg gluténmentes sütemény

battenberg gluténmentes sütemény receptKolosFreeFood receptválogatásunk egy újabb tejmentes gluténmentes süteménnyel bővült.

Battenberg vagy Battenburg torta. A Tarka-barka színű piskótákat a házi sárgabarack lekvár tartja egyben, melyet kívülről a marcipán burkol. Az angolok egyik kedvenc, tradicionális sakktábla szerű tortáját mentesítettem most.  Ízes, szaftos margarinos tészta, a lekvár…kell ennél több? Dekoratív sütemény, akár családi összejövetelekre is nagyszerű desszert lehet belőle.

Hozzávalók (12 szelethez):

Tésztához:

  • 180 g It’s us Miklós univerzális gluténmentes lisztkeverék
  • 50 g mandulaliszt
  • 180 g Rama margarin
  • 180 g porcukor
  • 3 db M-es közepes méretű egész tojás
  • 1 csomag gluténmentes sütőpor
  • 1 teáskanál vanília kivonat
  • csipet só
  • 1 teáskanál rózsaszín gél állagú ételfesték

Belsejébe:

  • 8 evőkanál házi baracklekvár

Tetejére:

  • 400 g marcipánmassza
  • 2 evőkanál tápióka keményítő

Tetejére – opcionális:

  • 15 szem ezüst cukor dekorgolyó

A gluténmentes Battenberg sütemény elkészítése:

  • A margarinunk legyen szobahőmérsékletű, vegyük ki időben.
  • A lágy margarint keverjük össze a porcukorral, sóval, vanília kivonatot.
  • Adjuk egyenként hozzá a tojásokat, kezdjük habosra keverni.
  • Egyenként adjuk hozzá a tojásokat, habosítsuk.
  • Ehhez adjuk hozzá a sütőporral elkevert lisztet, mandula lisztet.
  • A nyers tésztát osszuk két egyenlő részre.
  • Egyik részét hagyjuk sárgának, másik feléhez adjuk a rózsaszínű ételszínezéket.
  • Egy kisebb méretű tepsit béleljünk ki sütőpapírral.
  • Válasszuk ketté egy alufólia vagy sütőpapír „válaszfallal”.
  • Egyik részébe a sárga, másikba a rózsaszínű tésztát öntsük.
  • Előmelegített 175 °C-os sütőben süssük készre kb. 25 perc alatt.
  • Ha kisült, és kihűlt a piskóta vágjuk két-két egyforma nagyságú csíkra.
  • A csíkokat kenjük be lekvárral, és tapasszuk össze.
  • Így járjunk el mind a négy piskótával.
  • Tegyük össze azokat, sakktáblaszerűen, külön-külön színenként.
  • Kenjük be a piskóta oldalát is lekvárral.
  • Tegyük be hűtőszekrénybe amíg kinyújtjuk a marcipánt.
  • Először a marcipánokat gyúrjuk össze.
  • Majd a marcipánt keményítőn nyújtsuk ki, legjobb erre a fondant nyújtó.
  • Ha kellően vékonyra kinyújtottuk, tegyük a kihűl, megdermedt lekváros piskótát a marcipán közepére.
  • Burkoljuk be a marcipánnal.
  • Simítsuk el az oldalaknál, esetleg a kilógó, túllógó részeket vágjuk le.
  • Tetejüket dekoráljuk ki az ezüst színű cukorgolyókkal.
  • Szeletelve tálaljuk.

Jó étvágyat kívánok!

Nehézségi szint: kezdő

Elkészítési idő: 45 perc

Tápanyagtartalom

az egészben

1 szelet gluténmentes battenberg süteményben, díszítés nélkül

Energia

22484 kJ / 5366 kcal

16,5 kJ / 383 kcal

Zsír

248,0 g

17,7 g

  amelyből telített zsírsavak

97,0 g

6,9 g

Szénhidrát

686,6 g

49,0 g

  amelyből cukrok

340,5 g

24,3 g

Rost

8,6 g

0,6 g

Fehérje

59,7 g

4,2 g

1,66 g

0,12 g

A gluténmentes Battenberg sütemény recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.

gluténmentes sütemény recept

gluténmentes sütemény recept

Kategória: , , ,