Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Gluténmentes mandulás keksz

keksz recept gluténmentesenKolosFreeFood receptválogatásunk egy gluténmentes mandulás keksz bővült.

Igazi húsvéti finomsággal készülhetünk a vendégek, barátok fogadására. Most egy kicsit más édességet szerettem volna készíteni, így született meg ez a gluténmentes keksz recept. A mandula íze, textúrája plusz ízt ad a hagyományos kekszhez. A tetejüket most cukrász cukorba, és őrölt pisztáciába forgattam. Most épp feketeribizli – (ami az édes keksz tésztához nagyon illik) és eperlekvárom volt, azzal töltöttem meg.

Hozzávalók (16 db kekszhez):

Tészta:

Tetejére:

  • 8-8 teáskanál feketeribizli- és eperlekvár
  • ízlés szerint (most 4 evőkanál kissé összetört cukrász cukor)
  • ízlés szerint (most 4 evőkanál durvára tört/darált pisztácia)

mandulás gluténmentes keksz elkészítése:

  • A tészta valamennyi hozzávalóit gyors mozdulatokkal összegyúrjuk.
  • Picit lágyabb lesz a tészta, de így lesz jó.
  • Én egy fagylalt kanállal vettem ki egy-egy adagot, így sikerült 16 db egyforma kis gombócom.
  • Kissé ellapítjuk, de csak éppen, hogy.
  • Én most az egyik felét (8 db) pisztáciába, másik 8 darabot cukrász cukorba forgattam.
  • Egy karalábévájó segítségével kis mélyedéseket készítettem az ellapított keksztésztákba. (ha nincs karalábévájónk, akkor az ujjunkkal is készíthetünk kis gödröcskéket.)
  • Ezeket töltsük meg a lekvárokkal. (Kb. 1-1 teáskanálnyi mennyiség fér egy kis gödröcskébe)
  • Előmelegített 180 °C fokos sütőben kb. 12-15 perc alatt készre sül.
  • Eleinte a tészta puhának fog tűnni, de a végére megfelelő állagú lesz a keksz.
  • Nagyon finom!

Jó étvágyat kívánok!

Nehézségi szint: kezdő

Elkészítési idő: 30 perc

(recept tápértékszámítása folyamatban)

A mediterrán Gluténmentes mandulás keksz tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.

gluténmentes keksz recept

gluténmentes mandulás keksz

Kategória: , , , , ,