Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Gluténmentes körtés fűszeres, sós karamellás zabpehelytorta

torta recept gluténmentesenKolosFreeFood receptválogatásunk egy gluténmentes körtés fűszeres, sós karamellás zabpehelytortával bővült.

Ezt a desszertet már többféle képen is elkészítettem. Viszont így a tél közepén már csak citrusfélét, almát és körtét lehet vásárolni. A mindenütt kapható körtét és szegfűszeget használtam fel. Tetejére pedig sós karamell került. Tojás nélküli desszert.

Hozzávalók 18 cm átmérőjű tortaformához (10 szelet):

  • 500 g körte
  • 2 teáskanál őrölt fahéj
  • 4-5 szem szegfűszeg
  • 160 g It’s us Naturbit gluténmentes zabpehely
  • 210 g It’s us Mikló’s universal lisztkeverék
  • 150 g növényi vajalternatíva (Ráma növényi vajhelyettesítő)
  • 150 g cukor
  • 3 csomag vaníliáscukor
  • csipet só
  • nagyon fontos: sütőpapír

Sűrű, sós karamellöntethez:

  • 210 g kristálycukor
  • 50 gramm növényivaj alternatíva
  • 120 gramm növényi tejszín helyettesítő
  • 1 kávéskanál só 

A gluténmentes körtés fűszeres, sós karamellás zabpehelytorta elkészítése:

  • A körtéket pucoljuk meg, reszeljük le.
  • A levét ne facsarjuk ki, szükség lesz rá!
  • A szegfűszeget daráljuk le két evőkanál liszttel. (vigyázzunk, hogy alaposan le legyen darálva)
  • Mérjük ki a száraz összetevőket!
  • Keverjük bele a ledarált szegfűszeges lisztet is.
  • A liszthez mérjük a zabpelyhet, sót cukrot és egy csomag vaníliás cukrot is.
  • Ezt is alaposan keverjük össze.
  • A tortaforma aljára tegyünk sütőpapírt.
  • A tortaforma aljára reszeljük a fél adag növényi vajalternatívát.
  • A száraz összetevők egy harmad részét simítsuk el a vajon!
  • Erre pakoljuk a körtés réteg felét.
  • Ismételjük meg a száraz majd a körtés réteggel újra.
  • A tetejére hagyjunk lisztezett réteget.
  • Erre reszeljük a maradék növényi vajalternatívát!
  • Szórjuk rá a két vaníliás cukrot is.
  • Előmelegített 180 °C fokos sütőben süssük aranybarna színűre a tetejét, kb. 25-30 perc alatt.
  • Érdemes egy tepsibe tenni a tortaformát, hogy a kifolyó növényi helyettesítő ne égjen rá a sütő aljára!
  • Teljesen hagyjuk kihűlni!
  • Amikor már kihűlt a tortácska, akkor elkészíthetjük a karamell mártást!
  • A kristálycukrot egy tiszta edényben felmelegítjük közepes erősségű fokozaton. 
  • Ha a hőfokot megemeljük, sötétebb lesz a színe. 
  • Nem szabad kevergetni csak hagyjuk felolvadni a cukrot.
  • Kissé időigényes lesz, de semmiképp ne hagyjuk magára az olvadozó cukrot, mert hirtelen megéghet!
  • A növényi vajat megolvasztjuk és a cukorhoz adjuk több részletben. 
  • Azonnal felhabosodik a cukor! Vigyázzunk, ne égessük meg magunkat!
  • Egy fakanállal elkeverjük, hogy egynemű legyen a cukor és a vaj.
  • Lehúzzuk a főzőlapról és a tejszínt szintén részletekben keverjük hozzá. 
  • Érdemes egyet mg forralni az egészen, hogy az esetlegesen megmaradó cukordarabok is elolvadjanak
  • Nagyon forró ilyenkor, hagyjuk hűlni!
  • Amikor már kihűlt, kissé ragacsosabb egy habzsákba töltve jól lehet „írni” vele a torta tetejére.
  • Dekoráljuk kedvünk szerint!

Jó étvágyat kívánok

Nehézségi szint: haladó

Elkészítési idő: 1 óra sütéssel együtt + hűtési idő

Tápanyagtartalom az egészben 1 szelet körtés fűszeres, sós karamellás
gluténmentes zabpehelytortában
Energia 19341 kJ / 4616 kcal 1935 kJ / 462 kcal
Zsír 204,8 g 20,5 g
  amelyből telített zsírsavak 129,1 g 12,9 g
Szénhidrát 635,9 g 63,6 g
  amelyből cukrok 459,4 g 45,9 g
Rost 50,4 g 5,0 g
Fehérje 25,5 g 2,6 g
4,77 g 0,48 g

A gluténmentes körtés fűszeres, sós karamellás zabpehelytorta tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.

gluténmentes torta recept

gluténmentes körtés fűszeres, sós karamellás zabpehelytorta

Kategória: , , ,