Gluténmentes körtés fűszeres, sós karamellás zabpehelytorta
KolosFreeFood receptválogatásunk egy gluténmentes körtés fűszeres, sós karamellás zabpehelytortával bővült.
Ezt a desszertet már többféle képen is elkészítettem. Viszont így a tél közepén már csak citrusfélét, almát és körtét lehet vásárolni. A mindenütt kapható körtét és szegfűszeget használtam fel. Tetejére pedig sós karamell került. Tojás nélküli desszert.
Hozzávalók 18 cm átmérőjű tortaformához (10 szelet):
- 500 g körte
- 2 teáskanál őrölt fahéj
- 4-5 szem szegfűszeg
- 160 g It’s us Naturbit gluténmentes zabpehely
- 210 g It’s us Mikló’s universal lisztkeverék
- 150 g növényi vajalternatíva (Ráma növényi vajhelyettesítő)
- 150 g cukor
- 3 csomag vaníliáscukor
- csipet só
- nagyon fontos: sütőpapír
Sűrű, sós karamellöntethez:
- 210 g kristálycukor
- 50 gramm növényivaj alternatíva
- 120 gramm növényi tejszín helyettesítő
- 1 kávéskanál só
A gluténmentes körtés fűszeres, sós karamellás zabpehelytorta elkészítése:
- A körtéket pucoljuk meg, reszeljük le.
- A levét ne facsarjuk ki, szükség lesz rá!
- A szegfűszeget daráljuk le két evőkanál liszttel. (vigyázzunk, hogy alaposan le legyen darálva)
- Mérjük ki a száraz összetevőket!
- Keverjük bele a ledarált szegfűszeges lisztet is.
- A liszthez mérjük a zabpelyhet, sót cukrot és egy csomag vaníliás cukrot is.
- Ezt is alaposan keverjük össze.
- A tortaforma aljára tegyünk sütőpapírt.
- A tortaforma aljára reszeljük a fél adag növényi vajalternatívát.
- A száraz összetevők egy harmad részét simítsuk el a vajon!
- Erre pakoljuk a körtés réteg felét.
- Ismételjük meg a száraz majd a körtés réteggel újra.
- A tetejére hagyjunk lisztezett réteget.
- Erre reszeljük a maradék növényi vajalternatívát!
- Szórjuk rá a két vaníliás cukrot is.
- Előmelegített 180 °C fokos sütőben süssük aranybarna színűre a tetejét, kb. 25-30 perc alatt.
- Érdemes egy tepsibe tenni a tortaformát, hogy a kifolyó növényi helyettesítő ne égjen rá a sütő aljára!
- Teljesen hagyjuk kihűlni!
- Amikor már kihűlt a tortácska, akkor elkészíthetjük a karamell mártást!
- A kristálycukrot egy tiszta edényben felmelegítjük közepes erősségű fokozaton.
- Ha a hőfokot megemeljük, sötétebb lesz a színe.
- Nem szabad kevergetni csak hagyjuk felolvadni a cukrot.
- Kissé időigényes lesz, de semmiképp ne hagyjuk magára az olvadozó cukrot, mert hirtelen megéghet!
- A növényi vajat megolvasztjuk és a cukorhoz adjuk több részletben.
- Azonnal felhabosodik a cukor! Vigyázzunk, ne égessük meg magunkat!
- Egy fakanállal elkeverjük, hogy egynemű legyen a cukor és a vaj.
- Lehúzzuk a főzőlapról és a tejszínt szintén részletekben keverjük hozzá.
- Érdemes egyet mg forralni az egészen, hogy az esetlegesen megmaradó cukordarabok is elolvadjanak
- Nagyon forró ilyenkor, hagyjuk hűlni!
- Amikor már kihűlt, kissé ragacsosabb egy habzsákba töltve jól lehet „írni” vele a torta tetejére.
- Dekoráljuk kedvünk szerint!
Jó étvágyat kívánok
Nehézségi szint: haladó
Elkészítési idő: 1 óra sütéssel együtt + hűtési idő
Tápanyagtartalom | az egészben | 1 szelet körtés fűszeres, sós karamellás gluténmentes zabpehelytortában |
Energia | 19341 kJ / 4616 kcal | 1935 kJ / 462 kcal |
Zsír | 204,8 g | 20,5 g |
amelyből telített zsírsavak | 129,1 g | 12,9 g |
Szénhidrát | 635,9 g | 63,6 g |
amelyből cukrok | 459,4 g | 45,9 g |
Rost | 50,4 g | 5,0 g |
Fehérje | 25,5 g | 2,6 g |
Só | 4,77 g | 0,48 g |
A gluténmentes körtés fűszeres, sós karamellás zabpehelytorta tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: cukor édes glutén és tejmentes gluténmentes zabpehely Hunorganic Kft. gluténmentes termékek It's us gluténmentes termékek It's us Miklo's universal mix lisztkeverék körte kristálycukor növényi habtejszín alternatíva őrölt fahéj só szegfűszeg torta vaj vaníliás cukor vendégváró