Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Gluténmentes kovászos sokmagvas kenyér

kenyér recept gluténmentesenKolosFreeFood receptválogatásunk egy gluténmentes kovászos sokmagvas kenyérrel bővült.

A sok kovászt látva engem is elkapott a láz. Ahány ház, szinte mondhatjuk, hogy annyi féle kovász. Az én kovászom cirokliszt 30 g, 10-10 g barna rizsliszt és gluténmentes zabpehelyliszt. A kenyérhez tettem kurkumát, amitől gyönyörű belső színe szett. A kelesztés előtt az egész kenyeret megforgattam magkeverékben. Jó kovászolást kívánok mindenkinek!

Hozzávalók (10 adag):

Kovászhoz:

  • 50 g érett gluténmentes kovász
  • 50 g Mimen cirokliszt
  • 50 g It’s us Bread Mix Fehér kenyérliszt gluténmentes keverék
  • 50 g It’s us Miklós’s univerzális plus lisztkeverék prebiotikus
  • 150 ml langyos víz
  • 1 teáskanál méz

Tésztához:

  • kész, előbbi érett előtészta a kovászból
  • 300 ml langyos víz
  • 20 g It’s us Naturbit útifűmaghéj őrlemény
  • 15 g só
  • csipet cukor
  • 2 mokkáskanál kurkuma
  • 50 g It’s us Mimen cirokliszt
  • 100 g It’s us Fehér kenyérliszt keverék
  • 150 g It’s us Miklos’s univerzális plus lisztkeverék prebiotikus
  • 4 evőkanál napraforgó étolaj

Forgatáshoz:

A gluténmentes kovászos sokmagvas kenyér elkészítése:

  • Mérjük ki a vizet.
  • Ehhez adjuk az útifűmaghéj őrleményt, és a sót, cukrot.
  • Keverjük el alaposan.
  • Mérjük ki a liszteket, és adjuk hozzá a kurkumát is.
  • Keverjük össze.
  • Mérjük ki az érett kovászt, és adjuk a kissé összekevert liszthez.
  • Alaposan keverjük össze, amikor már tapad-ragad adagoljuk hozzá a napraforgó étolajat.
  • 2-3 étolajjal leöntött felületen gyúrjuk össze, lapítsuk ki, hajtogassuk egymásra a tésztát.
  • Ezt a folyamatot ismételjük meg még egyszer-kétszer.
  • Ha nagyon tapadna a tészta, adjunk még kevés napraforgó étolajat a felületre, a tészta alá.
  • Formáljuk téglalap alakúra.
  • Ugyan erre a felületre szórjuk ki az előzőleg folyó vízzel átmosott magot.
  • A magokban alaposan forgassuk meg a kenyértésztát.
  • Tegyük dobozba a tésztát és takarjuk le a tetejét. (én műanyag dobozba teszem, abban hagyom megkelni)
  • Tegyük félre huzatmentes, egyenletes hőmérsékletű helyre.
  • Érdemes betakargatni is, ha nem lenne kellően meleg a lakásban.
  • Amikor letelt a kelési idő, kb. 6-8 óra múlva, és gyönyörűen életre kelt a kenyér tegyük előmelegített 180 °C fokos sütőbe.
  • Én szendvicskenyérsütő formában sütőm a kenyeret, egy sütőpapírral bélelve.
  • Előzőleg a sütőben hagyom a formát, hogy az is felforrósodjon.
  • Ekkor kiveszem óvatosan a fém formát, kibélelem a formát sütőpapírral, és bele teszem a kenyeret.
  • Termesztésen óvatosan, hogy ne égessem meg magamat!
  • Kb. 45-50 perc alatt készre sül.
  • Érdemes ellenőrizni a sütés vége előtt, hogy megsült-e a kenyértészta.
  • Vegyük ki óvatosan a sütőpapírral, és a papírt is vegyük ki alóla.
  • Én le szoktam spriccelni vízzel a forró kenyeret.
  • Sütőrácson hagyjuk teljesen kihűlni.

Jó étvágyat kívánok!

Nehézségi szint: haladó

Elkészítési idő: elkészítés 15 perc, 2- 3 óra pihentetés, 15 perc elkészítés, 6-8 óra pihentetés, 45 perc sütés

(recept tápértékszámítása folyamatban)

A gluténmentes kovászos sokmagvas kenyér tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.

gluténmentes kenyér recept

gluténmentes kovászos sokmagvas kenyér

Kategória: , , ,