Gluténmentes levél mintás zsemle
Iri mama egy gluténmentes levél mintás zsemlével bővítette gluténmentes receptgyűjteményünket!
Rengeteg receptet nézek inspirációként. Gábor a Házi Pék hagyományos liszttel készített gyönyörű levél mintás zsemlét. Annyira megtetszett hogy saját recept, de az ő mintája alapján elkészült az én verzióm. Tudtam hogy olyan szép nem lesz, de bíztam benne hogy tetszetős lesz.
Hozzávalók (8 db):
- 400g Schär mix B lisztkeverék
- 100g Mester Család kenyér lisztkeverék
- 7 g só
- 10g útifűmaghéj
- 7g porélesztő
- 30g étolaj
- 510g langyos víz
- 8g vegyes magok (elhagyható)
A gluténmentes levél mintás zsemle elkészítése:
- Minden száraz hozzávalót keverő tálba mértem, összekevertem.
- Kevés mag keverék maradt a tasakban, hozzátettem, de elhagyható.
- Ezután langyos víz felével összeállítottam a tésztát.
- Dagasztó géppel dolgoztam, mikor kicsit összeállt, a többi vízzel, laza tésztát készítettem.
- Végül az olajjal még átkevertem.
- Igy hagytam 10 percet pihenni.
- Ezután két részre osztottam, egyiket nagyobbra, másikat kisebbre.
- Szemre dolgoztam, így gömbölyítettem bucira.
- Kisebb bucit, tenyérrel 30 cm átmérőjű körré lapítottam.
- Nagyobb bucit, szintén körré lapítottam, de kisebbre.
- Mind a két tészta kört vékonyan liszttel szórtam.
- Nagyobb körre tettem a kisebbet, a szélét körben összecsíptem.
- Liszttel szórt gyúrólapon dolgoztam.
- Hírtelen mozdulattal megfordítottam hogy az illesztés alulra kerüljön.
- Az így kapott, vastag tészta kört habkártyával középen elfeleztem, majd 4-4 részre, háromszög alakúra vágtam.
- Széleit picit bevágtam, középen levél erezetű mintát csináltam.
- Így kelesztettem duplájára.
- Kíváncsiságból kipróbáltam előfőzni mint a bagelt.
- Kevés vizet forraltam 1 teáskanál cukorral, késhegynyi szódabikarbónával.
- Ebben főztem egyesével 30 másodpercig egyik felét, megfordítottam, majd a másik felét is, 4 db-t készítettem így.
- Air fryer üstjébe tettem, 180 °C fokon 15 percig sütöttem.
- Ezután megfordítottam még 3 percig sütöttem.
- Addig a másik 4db kelt.
- Első adagot rácsra szedtem hűlni.
- Második adagot Air fryer üstjébe tettem, 180 °C fokon 15 percig sütöttem, megfordítottam még 3 percig sütöttem.
- Gyönyörű nagyok lettek, jó szerkezetű, finom.
- Amelyiket előfőztem szép piros lett.
- Amelyiket liszttel szórtam, fehér, sápadt.
- Ha legközelebb készítem, kívülről olajjal lekenem mint eddig mindig.
- Ezután díszítem, kelesztem, végül sütöm.
- Biztos hogy szebb lesz.
- Ettől függetlenül elégedett vagyok.
Ha tetszik készítsétek el Ti is.
Jó étvágyat kívánok.
Elkészítési idő: 90-100 perc
Nehézségi szint: haladó
(recept tápértékszámítása folyamatban)
A gluténmentes levél mintás zsemle tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: élesztő étolaj gluténmentes zsemle ivóvíz Mester Család gluténmentes kenyérliszt psyllium rost (útifűmaghéj) reggeli Schär Mix B só uzsonna és tízórai