Gluténmentes sütőtökös-magyaros langalló
KolosFreeFood receptválogatásunk egy gluténmentes cukkinis-burgonyás gofri bővült.
Sütőtököt már lehet vásárolni a boltokban, piacokon. Ez is bizonyítja, hogy végérvényesen itt az ősz. Most lereszeltem egy adagot, kifacsartam a levét, amit felhasználtam máshová. A lereszelt tököt pedig beletettem a tésztába. Egyszerűen leírhatatlanul finom ízekkel bombázza az ízlelőbimbókat.
Hozzávalók(6 adag):
Tésztához:
- 180 g reszelt sütőtök
- 350 g It’s us Miklos univerzális gluténmentes liszt
- 12 g só
- 12 g It’s us útifűmaghéj őrlemény
- 370 ml víz
- 20 g friss élesztő
- csipet cukor
- 3 evőkanál napraforgó étolaj
Tetejére:
- 300 g növényi tejfölalternatíva
- 2 teáskanál fokhagyma granulátum
- 25 g füstölt szalonna
- 50 g kolbász
- 1 nagyobb fej lilahagyma
- 100 g kápia paprika
A gluténmentes sütőtökös-magyaros langalló elkészítése:
- 150 ml langyos vízhez adjuk a csipet cukrot.
- Ehhez morzsoljuk bele a friss élesztőt.
- Tegyük félre, amíg életre kelnek a gombák.
- Addig a lereszelt sütőtök levét nyomjuk ki.
- Mérjük ki a maradék folyadékot egy tálba.
- Adjuk hozzá az útifűmaghéjat, sót.
- Keverjük el.
- Mehet bele a liszt és a kifacsart sütőtök.
- Ekkora már egészen biztosan felfutott az élesztő.
- Ezt is öntsük a többi összetevőhöz.
- Egy gumikesztyű segítségével kezdjük el dagasztani.
- Amikor már kezd összeállni, csurgassuk hozzá az olajat.
- Dagasszuk még egy picit tovább.
- Letakarva kelesszük meg a tésztát.
- Addig vágjuk fel a tetejére való hozzávalókat.
- A növényi tejfölhelyettesítőt keverjük össze a fokhagyma granulátummal.
- Egy nagy gáztepsibe tegyünk sütőpapírt.
- A kb. 20 perc alatt megkelt tésztát egyengessük el a tepsiben.
- Kenjük rá a „tejfölös” alapot.
- Pakoljuk meg a tetejét paprikával, aprított szalonnával, kolbásszal és a hagymával.
- Takarjuk le, hogy ismét tudjon egyet kelni a tészta.
- Melegítsük elő a sütőt 190 C-ra.
- Ha felmelegedett a sütő, helyezzük bele a tésztánkat.
- Kb. 25 perc alatt készre lehet sütni.
- Még langyosan a legfinomabb elfogyasztani.
Jó étvágyat kívánok!
Nehézségi szint: kezdő
Elkészítési idő: kb. 1 óra sütéssel
(recept tápértékszámítása folyamatban)
A gluténmentes cukkinis-burgonyás gofri tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: cukor élesztő étolaj fokhagyma It's us Miklo's universal mix lisztkeverék ivóvíz kolbász lila hagyma paprika psyllium rost (útifűmaghéj) só street food sütőtök szalonna tejföl alternatíva