Gluténmentes növényi túrós, erdei gyümölcsös zabdarás desszert
KolosFreeFood receptválogatásunk egy gluténmentes növényi túrós, erdei gyümölcsös zabdarás desszert recepttel bővült.
Pár nappal ezelőtt készítettem zabdarás süteményt. Ez nagyon jól sikerült, és bíztatott arra, hogy növényi túrós édességet is készítsek. A túró édessége és az erdei gyümölcs savanykás íze kiválóan kiegészítik egymást! Ez a finomság fantasztikusan mutatni a húsvéti, ünnepi asztalon is. Érdemes elkészítenetek nektek is.
Hozzávalók (8 főre):
Zabdarás felfújthoz:
- 300 g gluténmentes zabdara
- 500 ml növényi ital (most rizsital)
- 50 ml víz
- 120 g cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- csipet cukor
- ízlés szerint vanília kivonat
- 4 db M-es méretű tojássárgája
- 4 db M-es méretű tojásfehérje
- 45 g Avena GoFit zabpehelyliszt
- 1 bio citrom frissen reszelt citromhéj
- csipet só
- 10 g növényi margarin
Növényi túrós réteg:
- 750 g növényi túró
- 1 bio citrom frissen facsart citromlé
- 1 bio citrom frissen reszelt citromhéj
- 100 g kristálycukor
- ízlés szerint vanília aroma
- csipet só
- 15 g étkezési zselatin
Erdei gyümölcsös réteg:
- 500 g fagyasztott erdei gyümölcs keverék
- 40 g kristálycukor
- 15 g étkezési zselatin
A gluténmentes növényi túrós, erdei gyümölcsös zabdarás desszert elkészítése:
- A zabdarát kezdjük el a vízzel és a növényi itallal főzni.
- Közben adjuk hozzá a cukrokat, vanília kivonatot és a sót is
- Vigyázzunk, érdemes folyamatosan kevergetni, nehogy leégjen az alja.
- Egy közepes méretű tepsit kenjünk ki két ujjnyi növényi margarinnal a 5 grammból.
- Közben megfőtt a dara.
- Keverjük bele a friss áfonyát és a növényi margarint is.
- Keverjük el.
- Üssük bele az 4 db tojássárgáját.
- Keverjük ismét össze.
- Verjük fel a tojások fehérjéit csipet sóval.
- Ezt a kemény habot már csak óvatosan keverjük össze a darás „tésztával”.
- Öntsük bele a tepsibe a felfújt „tésztáját”.
- Előmelegített 180 °C fokos sütőben süssük készre, aranybarnára kb. 30-35 perc alatt.
- Hűtsük ki a valamennyire a kész „piskótát”.
- Közben készítsük el a túrókrémet.
- Reszeljük le a citrom levét.
- Facsarjuk ki a citrom levét is.
- Ezt öntsük a növényi túróhoz.
- Ebből vegyünk ki 100 g-ot.
- Melegítsük meg mikrohullámú sütőben.
- Ne forrjon a túró!
- Ehhez a langyos túróhoz adjuk a zselatin port.
- Keverjük el.
- A maradék túrót is kissé langyosítsuk meg!
- Keverjük hozzá a zselatinos túrót is!
- Öntsük az egészet a kihűlt alapra.
- Készítsük el az erdei gyümölcsös feltétet is.
- Kezdjük el melegíteni a fagyasztott gyümölcsöt.
- Adjuk hozzá a cukrot, sót is.
- Forraljuk össze az egészet!
- Egy kis adagot vegyünk ki belőle, keverjük hozzá a zselatinport!
- Ezt pár perc múlva öntsük a kissé megfőtt gyümölcsökhöz.
- Keverjük el alaposan.
- Óvatosan öntsük rá a túrós réteghez.
- Mivel mind a kettő réteg még langyos, kissé össze fognak keveredni.
- Teljesen kihűtve szépen szeletelhető.
Jó étvágyat kívánok!
Nehézségi szint: kezdő
Elkészítési idő: 1 óra + kihűtési idő, kb. 2 óra
(recept tápértékszámítása folyamatban)
A gluténmentes növényi túrós, erdei gyümölcsös zabdarás desszert tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: citrom cukor édes gluténmentes zabpehelyliszt gyümölcs húsvéti receptek ivóvíz kristálycukor margarin rizsital só tojásfehérje tojássárgája túró vanília aroma vaníliás cukor zselatin