Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Gluténmenetes kakaós kalács csokicseppel kovásszal

csokicseppes gluténmentes kalács recept Iri mamaIri mama egy gluténmentes kakaós kaláccsal bővítette gluténmentes receptgyűjteményünket!

Mikor elkészült a tészta, még nem tudtam, hogy hogy fog kinézni. Mivel elég lágy lett a tészta, ezt a formázást választottam. Végeredmény nagyon finom, mutatós gluténmenets kalács lett.

Hozzávalók (14 szelet kalácshoz):

  • 300 g előtészta (gluténmentes kovász)
  • 200 g laktózmentes tej (vagy növényi alternatíva)
  • 110 g natúr joghurt (vagy növényi alternatíva)
  • 100 g cukor
  • 10 g útifűmaghéj (psyllium rost)
  • 12 g vaníliás cukor
  • 1 csipet só
  • 350 g Schär Mix B gluténmentes lisztkeverék (vagy It’s us Miklós univerzális plusz mix lisztkeverék)
  • 50 g cirok liszt
  • 10 g kakaópor
  • 70 g vaj (vagy margarin)
  • 2 db közepes méretű (M-es) tojás
  • 1 db narancs reszelt héja

A kalács tetejére:

  • 20 g csokicsepp
  • 20 g mandula pehely

Csokicseppes gluténmentes kakaós kalács elkészítése:

  • A kakaópor kivételével minden száraz hozzávalót egy tálba mérem, elkeverem.
  • Beleteszem a joghurtot, tojást, vajat, tej felét, géppel összeállítom a kalácstésztát.
  • Mikor sima, egynemű, többi tejjel rugalmas tésztát keverek.
  • Elfelezem, az egyik marad fehér, másikba teszem a kakaóport és simára dolgozom.
  • Két tészta gombócból felváltva, olajos kézzel, tojás nagyságú gombócokat gömbölyítek.
  • Sütőpapírral bélelt formában teszem sorba. Kicsit cifráztam, dió nagyságú gombócokat gömbölyítek, fehér közepébe kakaós tésztát tettem, így gombócoztam, majd ellentétesen.
  • Így rakosgatom míg minden hozzávaló el nem fogy.
  • Megszórom csokicseppel, mandula pehellyel. Radiátorra teszem, letakarva duplájára kelesztem. 3 – 4 óra alatt gyönyörűen megkelt.
  • 180 °C fokos sütőben légkeveréssel 35 – 40 percig sütöm.
  • Hurkapálcával ellenőrzöm és ha már nem ragad, kész a kalács.
  • Formában hagyom langyosra hűlni majd rácsra teszem kihűlni.
  • Szeletekre vágom, zacskóba csomagolva fagyasztóba teszem.
  • Nagyon finom egy pohár tejjel, teával, kávéval, de önmagában is tökéletes finomság.

Jó étvágyat kívánok 🙂.

Elkészítési idő: 60 perc + kelesztés

  • előkészítés: 20-25 perc
  • kelesztés: 3 – 4 óra
  • Sütés: 35 – 40 perc

Nehézségi szint: haladó

(recept tápértékszámítása folyamatban)

A gluténmentes kakaós kalács tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.

csokicseppes gluténmentes kalács recept

csokicseppes gluténmentes kalács recept

Kategória: , , , ,