Gluténmenetes kakaós kalács csokicseppel kovásszal
Iri mama egy gluténmentes kakaós kaláccsal bővítette gluténmentes receptgyűjteményünket!
Mikor elkészült a tészta, még nem tudtam, hogy hogy fog kinézni. Mivel elég lágy lett a tészta, ezt a formázást választottam. Végeredmény nagyon finom, mutatós gluténmenets kalács lett.
Hozzávalók (14 szelet kalácshoz):
- 300 g előtészta (gluténmentes kovász)
- 200 g laktózmentes tej (vagy növényi alternatíva)
- 110 g natúr joghurt (vagy növényi alternatíva)
- 100 g cukor
- 10 g útifűmaghéj (psyllium rost)
- 12 g vaníliás cukor
- 1 csipet só
- 350 g Schär Mix B gluténmentes lisztkeverék (vagy It’s us Miklós univerzális plusz mix lisztkeverék)
- 50 g cirok liszt
- 10 g kakaópor
- 70 g vaj (vagy margarin)
- 2 db közepes méretű (M-es) tojás
- 1 db narancs reszelt héja
A kalács tetejére:
- 20 g csokicsepp
- 20 g mandula pehely
Csokicseppes gluténmentes kakaós kalács elkészítése:
- A kakaópor kivételével minden száraz hozzávalót egy tálba mérem, elkeverem.
- Beleteszem a joghurtot, tojást, vajat, tej felét, géppel összeállítom a kalácstésztát.
- Mikor sima, egynemű, többi tejjel rugalmas tésztát keverek.
- Elfelezem, az egyik marad fehér, másikba teszem a kakaóport és simára dolgozom.
- Két tészta gombócból felváltva, olajos kézzel, tojás nagyságú gombócokat gömbölyítek.
- Sütőpapírral bélelt formában teszem sorba. Kicsit cifráztam, dió nagyságú gombócokat gömbölyítek, fehér közepébe kakaós tésztát tettem, így gombócoztam, majd ellentétesen.
- Így rakosgatom míg minden hozzávaló el nem fogy.
- Megszórom csokicseppel, mandula pehellyel. Radiátorra teszem, letakarva duplájára kelesztem. 3 – 4 óra alatt gyönyörűen megkelt.
- 180 °C fokos sütőben légkeveréssel 35 – 40 percig sütöm.
- Hurkapálcával ellenőrzöm és ha már nem ragad, kész a kalács.
- Formában hagyom langyosra hűlni majd rácsra teszem kihűlni.
- Szeletekre vágom, zacskóba csomagolva fagyasztóba teszem.
- Nagyon finom egy pohár tejjel, teával, kávéval, de önmagában is tökéletes finomság.
Jó étvágyat kívánok 🙂.
Elkészítési idő: 60 perc + kelesztés
- előkészítés: 20-25 perc
- kelesztés: 3 – 4 óra
- Sütés: 35 – 40 perc
Nehézségi szint: haladó
(recept tápértékszámítása folyamatban)
A gluténmentes kakaós kalács tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: cirokliszt csoki csepp cukor glutén és tejmentes gluténmentes kovász Hunorganic Kft. gluténmentes termékek It's us gluténmentes termékek It's us Miklo's universal mix lisztkeverék joghurt kakaópor kalács karácsonyi GM receptek lisztkeverék mandula margarin narancs növényi joghurtalternatíva psyllium rost (útifűmaghéj) rizsital Schär Mix B tej tojás vaj vaníliás cukor